Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Ключови факти за 16-ото европейско първенство

По-малко от месец преди началото на европейското първенство, 7 Спорт събра основните факти, свързани с най-големия футболен форум на Стария континент през годината.

КОГА?

16-ият европейски шампионат се открива на 11 юни и ще продължи до 11 юли. Първенството ще се проведе в 11 града в 10 държави (б. а. – Лондон и Глазгоу са част от Великобритания).

Надпреварата беше насрочена за периода 12 юни – 12 юли миналата година, но впоследствие се наложи отлагане заради кризата с COVID-19. Въпреки че ще се състои през 2021 година, УЕФА обяви, че турнирът ще запази наименованието си Евро 2020.

Първенството трябваше да се проведе в 13 града, но на по-късен етап Брюксел и Дъблин отпаднаха. Освен това Испания замени своя домакинстващ град – мачовете, които трябваше да се играят в Билбао, ще се състоят в Севиля.

Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020 1

 

Шампионатът ще се открие на 11 юни със срещата Италия – Турция на “Стадио Олимпико” в Рим. Полуфиналите и финалът ще се проведат на стадион “Уембли” в Лондон.

ГРУПОВА ФАЗА

24-те отбора, достигнали до финалите на европейското първенство са разделени в 6 групи, съставени от по 4 отбора.

Група А: Турция, Италия, Уелс, Швейцария (мачовете ще се играят в Рим и Баку)

Група В: Дания, Финландия, Белгия, Русия (Санкт Петербург, Копенхаген)

Група С: Нидерландия, Украйна, Австрия, Северна Македония (Амстердам, Букурещ)

Група D: Англия, Хърватия, Шотландия, Чехия (Лондон, Глазгоу)

Група Е: Испания, Швеция, Полша, Словакия (Санкт Петербург, Севиля)

Група F: Унгария, Португалия, Франция, Германия (Мюнхен, Будапеща)

Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020 2

За фазата на елиминациите (1/8-финали) се класират отборите, заелите първите две места в групата, както и четирите тима с най-добри показатели сред финиширалите на трета позиция.

СТАДИОНИ

Амстердам – “Йохан Кройф Арена” (капацитет за 54 990 зрители) – по време на Евро 2020 се очаква допускането на поне 25% от капацитета (около 12 000)

Баку – “Олимпийски стадион” (68 700 зрители) – очаква се 50% (34 350 зрители) – няма да бъдат допускани чужди зрители, освен граждани на страните, вземащи участие в мачовете

Букурещ – “Арена Национала” (55 600 зрители) – поне 25% (13 000 зрители), очаква се увеличение в процентите

Будапеща – “Арена Пушкаш” (67 215 зрители) – пълен капацитет, зрителите ще бъдат допускани ако са изпълнили изискванията на здравните власти

Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020 3

Копенхаген – “Паркен” (38 065 зрители) – между 25 и 33% (поне 11 236 зрители), очаква се увеличение в процентите

Глазгоу – “Хемпдън Парк (51 866 зрители) – 25% (около 12 000 зрители)

Лондон – “Уембли” (90 000 зрители) – поне 25% (около 22 500 зрители за груповата фаза и 1/8-финалите, очаква се увеличение за 1/2-финалите и финала)

Мюнхен – “Алианц Арена” (70 000 зрители) – поне 20% (14 500 зрители)

Рим – “Стадио Олимпико” (70 634 зрители) – поне 25% (17 659 зрители, очаква се увеличение)

Санкт Петербург – “Крестовски” (68 134 зрители) – поне 50% (34 067 зрители, очаква се увеличение)

Севиля – “Ла Картуха” (60 000 зрители) – 30% (около 18 000 зрители)

СЪСТАВИ

Заради кризата с COVID-19, УЕФА взе решение съставите на участниците в Евро 2020 да са от 26, а не както досега – от 23 играчи. В тимовия лист за всеки мач обаче ще бъдат записвани по 23 футболисти.

Всеки състав трябва да включва трима вратари. Всички отбори трябва да обявяват окончателните си формации до 1 юни.

СЪДИИ

През април УЕФА утвърди 19 съдийски бригади, които ще ръководят мачовете на европейското първенство. Сред тях е аржентинският екип, предвождан от Фернандо Рапалини.

За първи път в историята на европейските първенства съдии от Южна Америка ще ръководят срещи от шампионата. Освен това за първи път ще бъде използвана и системата VAR.

Българският рефер Георги Кабаков също ще участва на Евро 2020, но той попадна в групата на четвъртите съдии. Мартин Маргаритов пък бе селектиран сред резервните асистенти.

Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020 4

За първи път в историята на европейските първенства сред арбитрите ще има жена. Това е французойката Стефани Фрапар, която е редом до Кабаков в групата на четвъртите съдии.

Ето и всички главни арбитри:

Феликс Брих (Германия); Джунейт Чакър (Турция); Карлос дел Серо Гранде (Испания); Андреас Екберг (Швеция); Орел Гринфелд (Израел); Овидиу Хатеган (Румъния); Сергей Карасев (Русия); Ищван Ковач (Румъния); Бьорн Куйперс (Нидерландия); Дани Маккели (Нидерландия); Антонио Матеу Лаос (Испания); Майкъл Оливър (Англия); Даниеле Орсато (Италия); Фернандо Рапалини (Аржентина); Даниел Зиберт (Германия); Артур Соареш Диаш (Португалия); Антъни Тейлър (Англия); Клеман Тюрпен (Франция); Славко Винчич (Словения)

НАГРАДЕН ФОНД

Всеки от 24-те тима, които ще участват във финалите на европейското първенство, вече спечели 9.25 милиона евро.

Достигането до 1/8-финалите ще бъде осребрено с допълнителни 2 милиона евро. Бонуси има и за всяка точка в груповата фаза – 750 000 евро е премията за равенство, а всяка победа носи по 1,5 милион евро.

Осемте четвъртфиналисти ще получат по още 3.25 милиона евро, а четирите полуфиналисти – нови 5 милиона.

Загубилият финала ще се сдобие с допълнителен бонус от 7 милиона евро, а шампионът ще грабне 10 милиона.

ТОПКА

Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020 5Топката, с която ще се играят мачовете на Евро 2020, е произведена от “Адидас” – Uniforia, като името е съвкупност от английските unity (единство) и euphoria (еуфория).

ТАЛИСМАН

Талисманът на Евро 2020 носи името Skliizy (Скилзи) – от англ. skills – умения.

“Искахме да се отдалечим от традиционните талисмани, които видяхме на предишните европейски първенства, за да създадем символ, който е способен да взаимодейства с футболните фенове на континента”, заяви Гай-Лорен Епщайн, маркетингов директор за събитията на УЕФА.

Всичко, което трябва да знаете за Евро 2020 6

Появата на Скилзи обаче предизвика разнопосочни мнения сред футболните фенове, като мнозина от тях изразиха доста негативни мнения.

ОФИЦИАЛНА ПЕСЕН

Нидерландският DJ МАртин Гарикс е автор на официалната песен на първенство, чиято официална презентация ще се състои на 14 май. Творбата се нарича We Are The People и ще бъде изпълнена на официалното откриване на “Стадио Олимпико” в Рим преди срещата Италия – Турция.

СПОНСОРИ

Глобалните спонсори на Евро 2020 са: Alipay, Booking Holdings, Coca-Cola, FedEx, Heineken, Hisense, Qatar Airways, SOCAR, Takeway.com, Tik Tok, Vivo Mobile, Volkswagen