Защитата на Устюгов обжалва решението на анти-допинговия панел
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Адвокат на руския биталонист засипа с критики отдела на Арбитражния съд в Лозана

Ден след като анти-допинговият отдел на Арбитражния съд в Лозана прие за обективна санкцията, наложена на Евгени Устюгов Международния съюз по биатлон (IBU) за употреба на забранено вещество, адвокатите на руския състезател обявиха, че ще се възползват и от последната възможна стъпка по пътя към оневиняването му.

Защитниците на 35-годишния олимпийски шампион в масовия старт от Игрите във Ванкуъвър през 2010 година нарекоха решението на анти-допинговия панел “смехотворно” и потвърдиха, че ще обжалват.

Защитата на Устюгов обжалва решението на анти-допинговия панел 1

“Решението на анти-допинговия панел на Арбитражния съд изглежда смехотворно и представлява просто едно копие на изявлението на IBU, в което Устюгов беше признат за виновен при липса на какъвто и да е правен анализ и обосновка,” коментира пред агенция ТАСС един от адвокатите на Устюгов Алексей Панич.

“Първо, IBU не може да възстанови делото, което вече е приключило през 2018 година при липса на нови доказателства, това е грубо нарушение на общоприетия принцип в правото.

“На второ място, този панел изобщо няма компетентност да разглежда този спор, тъй като Евгени никога не се е съгласявал с компетентността на този орган, създаден едва след приемането на новата конституция на IBU през 2019 година, тоест пет години след края на кариерата на Евгени.

“Дори IBU първоначално се съгласи, че анти-допинговият департамент в Лозана не може да разглежда случая “Устюгов”, но след това промени мнението си и в нарушение на правните норми изпрати молбата си до некомпетентен орган.”

През февруари IBU наложи двегодишна забрана за участие в състезания на Устюгов въз основа на анализ на данните от Московската анти-допингова лаборатория. Тогава международната федерация заяви, че руснакът е използвал забраненото вещество оксандролон. Защитата на Устюгов обжалва решението на анти-допинговия панел 2

След като Устюгов беше обвинен и от Департамента за почтеност в биатлона за аномалии в биологичния му паспорт в периода между януари 2010 г. и февруари 2014 г, бе взето решение той да бъде лишен от резултатите си в този период.

Наказанието на Устюгов означава, че Русия губи олимпийската титла от Сочи през 2014 година. В състава на руския квартет бяха също Антон Шипулин, Дмитрий Малишко и Алексей Волков.

В резултат на това златото ще отиде на сметката на Германия, Австрия ще се окиче със среброто, а бронзът ще остане за Норвегия.

Панич заяви също, че редица важни процесуални аргументи на защитата са пренебрегнати от арбитъра.

„Така например, нашите аргументи относно нарушения на нормативните документи на WADA, които установяват изискванията за биологичния паспорт на спортист и взетите за него проби, изобщо не са били взети предвид, което е трябвало да доведе до обезсилване на показателите на биологичния паспорт,” казва той.

“Аргументът за необходимостта от прилагане на осемгодишната давност по правилата на IBU от 2009 г. също беше пренебрегнат, а вместо това беше приложена новоприетата през 2019 година 10-годишна давност.

” С други думи, арбитърът, в противоречие с основните принципи на закона, вярва, че давността на наказателното преследване може да бъде безкрайно увеличавана с обратна сила, като дава обратно действие на правилата, които влошават положението на спортистите.

“Това решение говори за липсата на независимост на анти-допингвият отдел на Арбитражния съд и съдържа много нарушения на правните норми. Ние вярваме в невинността на Евгений Устюгов и ще обжалваме това несправедливо решение докрай.”