Факт – Русия губи олимпийската титла от Сочи заради Устюгов
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Германия се окичва със златото, Австрия получава сребърните медали, а Норвегия взема бронза

Русия ще бъде лишена от златния медал, спечелен от щафетата на Олимпийските игри в Сочи през 2014 година, след като анти-допинговият отдел на Арбитражния съд в Лозана прие за обективна санкцията, наложена на Евгени Устюгов за употреба на забранено вещество.

През февруари Международният съюз по биатлон (IBU) наложи двегодишна забрана за участие в състезания на Устюгов въз основа на анализ на данните от Московската анти-допингова лаборатория.

Тогава IBU заяви, че Устюгов е нарушил член 2.2 от антидопинговите правила, приети от международната федерация през 2012 година, използвайки забраненото вещество оксандролон.

Факт - Русия губи олимпийската титла от Сочи заради Устюгов 1

Освен това Устюгов беше обвинен и от Департамента за почтеност в биатлона за аномалии в биологичния му паспорт в периода между януари 2010 г. и февруари 2014 г.

Именно това е причината 35-годишният руснак, който е олимпийски шампион в масовия старт от Игрите във Ванкувър през 2010 година, да бъде лишен от резултатите си между 2010 и 2014 година.

Наказанието на Устюгов означава, че руската щафета, в чийто състав бяха също Антон Шипулин, Дмитрий Малишко и Алексей Волков, ще загуби титлата от Сочи 2014, като със златните медали ще се окичат завършилите на второ място германци – Ерик Лесер, Даниел Бьом, Арнд Пайфер и Симон Шемп.

Австрийците Кристоф Суман, Даниел Месотич, Симон Едер и Доминик Ландертингер ще получат сребърни медали, а норвежкият квартет в състав Тарйе Бьо, Йоханес Тингнес Бьо, Оле Ейнар Бьорндален и Емил Хегле Свендсен ще се доберат до бронза.

Адвокатите на Устюгов твърдят, че клиентът им има “естествено високо ниво на хемоглобин поради генетична мутация”.

Факт - Русия губи олимпийската титла от Сочи заради Устюгов 2

Защитниците на руския биатлонист заявиха: “Бяха представени доказателства, че и двамата родители на г-н Устюгов имат високо естествено ниво на хемоглобин, както и пълно разграждане на генома на г-н Устюгов, при което се получава ключова мутация, която влияе върху нивата на хемоглобина.“

Бяха представени и доказателства, показващи, че хемоглобинът му е останал на същото високо ниво и в тестовете на Международния олимпийски комитет през 2017 година.

Защитата на Устюгов добави, че биатлонистът е “готов да даде допълнителни кръвни проби, за да потвърди, че естественото му ниво на хемоглобин е по-високо, отколкото в общата човешка популация”, добавяйки, че той никога не е давал положителен допинг-тест по време на състезателната си кариера.