Животът и кариерата на Мбапе: Страст на прага на безумието
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Може би малко от вас знаят, че през 2014 г. Килиан Мбапе, докато все още играеше в младежкия отбор на Монако, решава сам да си създаде фалшива корица на “Тайм”, на която да се представи на широката общественост. 

Всъщност, му се получило учудващо добре, още повече, че младежът изобщо не се скъпял откъм ласкателствата и написал доста суперлативи по свой адрес. Той написал неща от рода на „най-добрият млад играч в света“ и дори включил и измислен цитат на Моуриньо, който гласял гръмко: „Бъдещето е Килиан“!

И всичко това било отпечатано от самия него, на лаптоп.

С това Килиан сякаш предизвикал съдбата, защото само четири години по-късно, всички тези измислици се превръщат в реалност.

Животът и кариерата на Мбапе Страст на прага на безумието

Килиан Мбапе изгря на корицата на списание “Time”

Този път няма шега – Мбапе наистина се появява на корицата на “Тайм”, след феноменалното си изпълнение на Световното първенство през 2018 г., където неговата бързина и голове събуждат възхищението на цял свят.

Самият Пеле го признава за свой наследник и, разбира се, други световни звезди също не пропускат да се изкажат ласкаво за таланта му: „Той е невероятен. Мбапе напълно заслужава да е най-скъпият футболист в света. ”

Животът и кариерата на Мбапе Страст на прага на безумието

Награди на Световната купа  

Модрич и Мбапе, снимка – Гети Имиджис

Как за почва всичко?

Всичко започва с едно неустоимо влечение – на практика малкият Килиан се запалва по футбола още щом прохожда. Баща му е работи като треньор и редовно го води със себе си на футболното игрище. Първоначално Килиан просто си е играел с топката и не обръщал голямо внимание на това, което се случва около него, но щом станал на 7-8 години, интересът му се задълбочил. Той внимателно следял и попивал всичко, случващо се на футболното игрище, а това, което не разбирал много добре, по-късно обсъждал на дълго и широко у дома, с баща си. Затова и бащата на Мбапе с умиление си припомня, как по онова време Килиан нямал проблем да говори за футбол по 24 часа в денонощието и изобщо не му омръзвало. Цялото семейство било истински учудено от манията му по футболната игра, но тя не само, че не преминала, но все повече се задълбочавала през годините.

Талантът на малкото момче бил толкова очевиден, че на 11-годишна възраст той е поканен в Академията на Челси, където дори позира за кратка фотосесия заедно с големите им звезди.

На 14 години получава покана да посети Реал Мадрид. На летището в Мадрид го посреща лично Зинедин Зидан, който тогава работи в клуба като спортен директор. Килиан се среща с Бернабеу и Роналдо. Шокът за младото момче е наистина огромен – да види и говори на живо със своите идоли /още от малък той бил голям фен на Зидан и Ронадо и техните плакати били неизменна част от декора на стаята му/.

Животът и кариерата на Мбапе Страст на прага на безумието

 

Килиан Мбапе 

Емоцията, която Килиан Мбапе изживява при тази незабравима среща обаче не повлиява на прагматичните му родители и те решават, че присъединяването на сина им към Реал Мадрид не е най-добрата алтернатива. Майката на Килиан – Файза Ламари, е една от най-известните хандбалистки във френското първенство и дори е играла за националния отбор на страната. Тя е била напълно наясно как стоят нещата в спортните клубове и решила, че след напускането на Зидан от поста спортен директор, няма на кого да друг да разчита в Реал Мадрид. От друга страна, преговорите с Монако изглеждали доста по-лесни. Но в крайна сметка, след дълги размисли от страна на родителите, Килиан се озовава във френската футболната академия Клерфонтен.

Той впечатлявал с всичко, което може и което прави, но всъщност точно това му изиграва лоша шега, защото довежда до отегчение. Стига се дотам, че дори треньорът на групата му – Бруно Ърлс, е принуден да напише бележка до ръководството на Монако, в която критикува поведението на Килиан Мбапе.

Ето какво се казва в нея:

„Неприемане и неподчинение, незачитане на правилата, лоша дисциплина, липса на смирение, не приема коментари и критики. Липса на обективност от страна на близките му.“ – така треньорът описва причините, които възпрепятстват напредъка в обучението на Килиан.

„Липса на обективност от страна на близките му“ – така вероятно треньорът е искал да се оплаче на ръководството за скандала между него и чичото на Килиан – Пиер Мбапе. Разпрата между двамата едва не прераства във физическа саморазправа – всъщност те почти стигат до бой, но ефектът от случилото се е доста по-различен, отколкото си го е представял  Ърлс. В крайна сметка се получава така, че той е уволнен, а а Килиан – преждевременно прехвърлен в отбора на U-19.

Мбапе обаче не се задържа и там. Той се прехвърля в базата на Монако, когато е на 16 и 347 дни – по онова време това е бил истински клубен рекорд. А само два месеца по-късно, Килиан става най-младият голмайстор на „монегаските“, поразявайки вратата на Троа.

Животът и кариерата на Мбапе Страст на прага на безумието

Килиан Мбаппе, снимка Asmonaco.com

Какво се случва след това, всички знаем. През сезон 2016/17 26-те гола на Килиан Мбапе от 44 мача донесоха сензационна победа на Монако в първенството и те достигнаха до полуфинала на Шампионската лига.

Последва трансфер в Пари Сен Жермен за 180 милиона, две първенства с „парижаните“ и, разбира се, блестящото представяне на световно първенство в Русия, където Мбапе отбеляза гол на финала и това промени живота му завинаги.

Преди този успех Неймар и останалите бразилци от Пари Сен Жермен бяха лепнали на Мбапе прозвището Донатело – намек за външната прилика на футболиста с костенурките мутанти нинджи. От тези обидни шегички обаче вече няма и спомен.

Животът и кариерата на Мбапе: Страст на прага на безумието 1

Килиан Мбапе (вляво), снимка – Гети Имиджис

Превръщайки се в суперзвезда, Мбапе започва да се ползва с привилегии в отбора и вече му са позволени повече неща, отколкото на останалите, но, за щастие, световната слава почти не успява да го промени. Или поне съвсем малко.

Понякога Килиан си позволява твърде много на терена – това се отнася както до споровете с треньори по време на тренировки, така и по време на срещите, пред публика. Но все пак той не губи напълно почва под краката си и вероятно корените му помагат доста за това.

Животът и кариерата на Мбапе Страст на прага на безумието

Килиан Мбаппе с хеттрик, когато Пари Сен Жермен разби Лион с 5:1 като гост и се класира за финала за Купата на Франция 

В предградията има неписани правила е едно от най-важните е, че там всички са равни. В миналото на Килиан има и участие в банди, и полицейски арести, но сега той предпочита да си спомня добрите неща – например, как местните „улични царе“ са помагали на възрастните жени в квартала да оцелеят.

До 21-годишна възраст Мбапе вече успява да създаде две благотворителни фондации, в полза на момчета от предградията, като се опитва да им помогне да открият своето място и цел в живота. Това е доста странно начинание за един млад футболист, но за Мбапе явно е важно да не губи връзка със своите корени.

Защото припомняйки си как е започнал трънливият път към славата, той инстинктивно усеща, че именно тези спомени могат да го предпазят от лошите последствия, до които обикновено водят славата и милионите.  И въпреки, че е постигнал всичко, за което е мечтал, все пак той си остава същият неспокоен младеж, който е готов да говори по цял ден за футбола, без да му омръзне. А колкото до големия му талант – няма съмнение, ако не днес, то в съвсем близко бъдеще, но със сигурност този талант ще изведе Мбапе до самия връх.

 

Припомняме, че вчера, 11 март, ПСЖ елиминира Борусия Дортмунд от Шампионска лига, но отборът трябваше да се справя в началото на двубоя тази без Килиан Мбапе, който бе болен от остра ангина и се появи чак в 64-ата минута от двубоя.