Африканската конфедерация подкрепя Мароко за Мондиал 2030
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Мароко бе подал кандидатура и за турнира след 3 години, за който бе избрана съвместната заявка за домакинство на северноамериканските САЩ, Канада и Мексико.

Африканската футболна конфедерация подкрепя изцяло съвместната кандидатура на Мароко, Испания и Португалия за Световното първенство по футбол през 2030 година, съобщава агенция “ДПА”. Президентът на конфедерацията Патрис Моцепе коментира в изявление до медиите, че решението на изпълнителния комитет „означава, че кандидатурата на Мароко вече е кандидатура на Африканския континент.“

„Сега ние се концентрираме в това да осигурим още едно домакинство на Африка на Световно първенство и сме отдадени на целта да работим заедно с всички национални футболни асоциации и конфедерации, за да сбъднем намеренията си“, заяви Моцепе.

Мароко бе подал кандидатура и за турнира след 3 години, за който бе избрана съвместната заявка за домакинство на северноамериканските САЩ, Канада и Мексико.

До момента Африка е приела световните футболни финали само веднъж – през 2010 година в Република Южна Африка. Мароко прие тазгодишното Световно клубно първенство, а през декември в Катар стана първата страна от Африка, която достига до полуфиналите на Мондиал.

Международната федерация по футбол (ФИФА) планира да избере домакин на Световния шампионат през 2030-а през следващата година. Четири държави от Южна Америка – Аржентина, Чили, Уругвай и Парагвай пък отправиха съвместна кандидатура за Мондиала, а Саудитска Арабия също проявява интерес.

В изявлението на Африканската конфедерация по футбол се казва още, че е започнала процедурата по приемане на заявки за домакинство на Купата на Африканските нациите през 2027 година и планира да обяви домакините на първенствата през 2025-а и 2027-а преди септември тази година.