Мароко обмисля бойкот на африканското първенство
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Причината е дипломатически спор със съседен Алжир

Националният тим на Мароко, който предизвика фурор с представянето си на Мондиал’2022, може да бойкотира турнира за Купата на африканските нации през януари заради дипломатически спор с домакина на надпреварата Алжир.

Мароканската федерация обяви, че техният отбор ще участва само ако има директен полет от столицата Рабат до алжирския град Константин, в който трябва да се проведат мачовете на Лъвовете от Атлас.

В сила е забрана марокански военни и търговски самолети да летят в алжирското въздушно пространство, след като двете съседки скъсаха дипломатическите си отношения миналата година.

Спорът е свързан с множество въпроси, включително оспорваната Западна Сахара – територия, анексирана от Мароко през 1975 година, а подкрепяните от Алжир местни жители отдавна се стремят към независимост.

От Мароко вече са изпратили писмо до Африканската конфедерация по футбол (КАФ) относно процедурите за континентални спортни събития и “улесняване условията на участващите отбори”.

В Рабат продължават да настояват за директно пътуване до Константин с частен самолет на официалния превозвач на националните отбори на Мароко. От правителството на Алжир обаче все още не е получен отговор.

Купата на Африка ще се проведе от 13 януари до 4 февруари. Мароко – първата африканска или арабска нация, достигнала до полуфиналите на световно първенство, е в група със Судан, Мадагаскар и Гана.