Айк: “Благодаря на Гриша Ганчев, който винаги ни помага!”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Треньорът Бисер Георгиев начерта следващата цел - медал от Токио

Пределно мобилизиран да вземе реванш за несправедливото отношение на съдиите по време на олимпийската квалификация в Будапеща през март, Айк Мнацаканян грабна визата за Игрите в Токио без да остави никакви шансове на съперниците си в София.

Айк: "Благодаря на Гриша Ганчев, който винаги ни помага!" 1

В решаващия сблъсък с турския борец Фатих Дженгиз, натурализираният арменец демонстрира изключителна зрялост и принуди съперника си буквално да се откаже от мисъл за атака десетина секунди преди финалния гонг.

Нещо повече, в самия край Дженгиз дори се обърна с гръб, а Айк Мнацаканян, имайки предвид и отношенията между Армения и Турция, отпразнува мечтаната олимпйска квота със зрелищен, но и неособено спортсменски суплес, извършен секунда след таймера.

“Мечтаех да отида на олимпийски игри, мечтаех за тази победа,” заяви Мнацаканян след триумфалния рейд в “Арена Армеец”, включващ четири поредни победи в рамките на един ден.

Айк: "Благодаря на Гриша Ганчев, който винаги ни помага!" 2

“Много исках след такъв момент да прегърна треньорите си, както и направих, без които нямаше да стигна дотук. Не беше никак лесно, всяка една среща беше трудна. Но ние сме много сплотен екип!

“Искам да ви кажа, че на олимпийската квалификация в Будапеща аз не загубих, съдиите ми отнеха победата. Но това не ни пречупи. Работихме здраво, отстранихме грешките  и ето че успяхме.

“Много съм щастлив, че зарадвах България с олимпийска квота и че ми дадоха шанс да се състезавам за България. Благодаря на Гриша Ганчев, който винаги ни помага. За да се опишат такива моменти трябват думи. А аз нямам такива…”

Помощник-треньорът на националния отбор по класическа борба – Бисер Георгиев, изказа специални благодарности на българската федерация по борба, положила усилия да подсигури всичко необходимо за пълноценната подготовка на състава.

В същото време той сподели, че България е пропуснала да спечели още една-две олимпийски квоти.

“Много сме щастливи, защото използвахме последния шанс да спечелим олимпийска квота и го направихме на българска земя,” не скри емоциите си Георгиев.

“Можехме да вземем още 1-2 визи, но малшанс. И на Иво Ангелов, и на Радослав Георгиев, и на Даниел Александров не им стигна малко. Не искам да коментирам съдийството.

“В срещата на Айк с грузинеца, например, съперникът му осем пъти го хваща за трикото, което няма право. А след като оспорвахме, реферите искаха мен да накажат. Важното е, че успяхме да спечелим тази втора квота. Сега много се нуждаем и от олимпийски медал!”

Снимки: Start-photo.bg