Байерн Мюнхен записа шампионски дубъл, след бой над Байер за Купата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Байер (Леверкузен) и Байерн (Мюнхен) завършиха при резултат 1:4 във финалния мач от турнира за Купата на Германия. Баварската „машина“ нанесе своя удар само в рамките на 8 минути през първото полувреме. Първо в 16-тата Алаба откри, след прекрасно изпълнен пряк свободен, а в 24-тата Гнабри удвои. В 58-тата Левандовски направи резултата класически, след асистенция на Нойер. В 64-тата „аспирините“ намалиха резултата. Бендер надскочи Горетцка при изпълнение на ъглов удар и намали изоставането на своя тим. Левандовски възстанови аванса на баварците в 89-тата.Крайният резултат бе оформен от Кай Хавертц от дузпа в последната минута на продължението.

По този начин баварците оформиха дубъл, след като по-рано вече си осигуриха и титлата в Бундеслигата за 8-ми пореден път. Това е 20-та Купа във витрината на Байерн, което е и рекорд. Баварците са в убийствена серия и не са губили мач , след рестартирането на първенството. За момчетата на Ханзи Флик остава и преследването на трофея от Шампионската лига.

Байерн заложи в атака на вездесъщия Робърт Левандовски, който стана голмайстор на „Бундеслигата“ с 34 гола, а с отбелязания днес гол, премина кота 50 във всички турнири през настоящата кампания. Плътно зад него ще оперира Томас Мюлер. По двете крила нападат Коман и Гнабри. В центъра на терена Кимих и Горетцка. На вратата е Мануел Нойер, а пред него Бенжамен Павар, Жером Боатенг, Давид Алаба и Алфонсо Дейвис.

Ханзи Флик не можеше да разчита само на Корентен Толисо, както и на трайно контузения Хави Мартинес. От своите контузии пък се възстановиха Николас Зюле и Тиаго Алкантара, които са на пейката, в компанията още на Фелипе Коутиньо, Алваро Одриосола, Иван Перишич и Люка Ернандес.

Петер Бош също е заложил на схема 4-2-3-1. В атаката е Кай Хаверц, а зад него Муса Диаби, Надим Амири и Леон Бейли. Като опорни халфове действат Юлиан Баумгартлингер и Чарлес Арангис. В защита са Ларс и Свен Бендер, Едмонд Тапсоба и Вендел, а под рамката на вратата Лукас Храдецки.

С контузия бе голямата звезда на „аспирините“ Карим Белараби, който все пак попадна в групата за финала и заема своето място на резервната скамейка, заедно с: Лукас Аларио, Дейли Синггравен, Керим Демирбай, Александър Драгович и Кевин Фоланд.

Първата опасност дойде още във 2-рата минута, когато Левандовски засече центриране на Коман, но ударът на поляка не намери вратата.

В началните минути баварците заложиха на брутална преса и бързо наложиха своята доминация.

В 11-тата минута Гнабри се впусна на пробив между двама бранители на Байер и бе бутнат в гръб от Вендел, но съдията не отсъди нарушение.

Няколко минутки по-късно Левандовски бе съборен пред наказателното поле и Байерн все пак получи шанс да изпълни пряк свободен удар. Алаба се нагърби и завъртя прекрасно топката над стената, за да открие резултата.

24-тата баварците удвоиха. Кимих намери Гнабри, който надбяга отбраната на Леверкузен и с прецизен удар прати топката в далечния ъгъл.

Байер отвърна с хубава атака в 31-та минута, когато Диаби намери Бейли, но той стреля много неточно. До края на първото полувреме „аспирините“ имаха териториален превес, но без да създадат чисти ситуации пред Нойер.

В 55-тата Коман проби на крилото и намери Левандовски на границата на наказателното поле, но ударът на нападателят прелетя доста над напречната греда.

В 56-тата Бейли изтърва да отбележи, след като изпревари Нойер. Няколко секунди по-късно Диаби проби отдясно и върна топката към оставеният сам на точната за дузпата Фоланд, който бе хванат в крача и не успя да засече, правейки пропуска на вечерта.

Това бе наказано в 59-тата, когато Левандовски отбеляза своя гол номер 50 за сезона. Нойер изрита топката напред, Лева я овладя с едно докосване и мигновено стреля, а Храдецки не се намеси по най-добрия начин и допусна топката да се оплете в мрежата.

„Аспирините“ не се отказаха и отговориха почти веднага. Бейли центрира от корнер, а Свен Бендер надскочи Горетцка и върна един гол.

В следващата минута Байер изпусна още един страхотен шанс. Диаби центрира във вратарското поле, където Фоланд и Хаверц се разминаха с топката.

Няколко минути по-късно и Левандовски направи голям пропуск. Перишич центрира низко по тревата, но полякът не успя да засече топката. Малко след това, самият Перишич опита силен удар по диагонала, но Храдецки се намеси много качествено.

В последните минути баварците стигнаха до още един гол чрез Левандовки. Перишич проби по фланга, топката достигна до Левандовски, който от близка дистанция отбеляза 51-вия си гол за сезона.

В последната минута Байер получи право да изпълни дузпа, след като Алфонсо Дейвис игра с ръка в наказателното поле. Кай Хавертц преудоля Нойер за да оформи крайното 2:4