България цяла сега Цвети гледа!
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Дълго време 7-ми септември изплуваше в съзнанието на българите като рождената дата на бившия Първи в държавата Тодор Живков.

Тази вечер обаче харизматичната пловдивчанка Цвети Пиронкова излиза на кортовете на US Open, знаейки че победа над безкомпромисната французойка Ализе Корне ще и позволи да напише една от ярките страници в историята на българския спорт в последните години.

Успех в сблъсъка на “Луис Армстронг” ще означава място в четвъртфиналите на един от най-престижните турнири – там, където не е стъпвала нито една българка след изумителното нашествие по върховете на световния тенис на сестрите Малееви.

С достигането си до 1/8-финалите Пиронкова вече успя да изравни най-доброто си постижение на турнира в Ню Йорк. Тя игра за място в 1/4-финалите и през 2012 година, но отстъпи в два сета на Ана Иванович.

България цяла сега Цвети гледа! 1

Цвети стигна до четвъртия кръг на надпреварата в безупречен стил – преодолявайки рускинята Людмила Самсонова, една от фаворитките Гарбине Мугуруса и коравата хърватка Дона Векич, без дори да загуби сет.

Това ще бъде четвърти сблъсък между Цвети и 30-годишната французойка, като бившата ни най-добрата ракета води с 2:1 победи.

Пиронкова постигна двата си успеха – в Бордо и Щутгарт, преди повече от 10 години. Световната номер 56 Корне пък спечели последната им среща през 2011-а на Мастърса в Индиън Уелс.

Любопитно е да се отбележи, че и за двете този четвърти кръг (1/8-финалите) е най-високото класиране в Ню Йорк и докато Цвети го достига за втори път, то Корне е в тази фаза за първи път.

България цяла сега Цвети гледа! 2

Родената в Ница през 1990 година Корне е висока 1,73 см, играе с дясна ръка и изпълнява бекхенда с две ръце. По време на професионалната си кариера, стартирала през 2006 година, е спечелила 7 милиона и 310 хиляди долара.

Най-високото си място в световната ранглиста постига през февруари 2009 година, когато се изкачва до 11-о място.

След победата над Векич Пиронкова призна, че изпитва сериозни болки по тялото, но изрази увереност, че ще бъде готова за сблъсъка с Корне.

Двете ще премерят сили на корта непосредствено след мача от мъжката програма между Васек Поспишил и Алекс Де Минор, който започва в 18.00 часа.

При добро стечение на обстоятелствата и по-бързо приключване на първия двубой, Цвети и Корнет може да започнат своя дуел преди 21.00 часа.

Срещата е предвидена за директно излъчване в ефира на Евроспорт 2, веднага след края на мача между Поспишил и Де Минор. От медията уточниха, че в зависимост от развоя на другите двубои началото на дуела може да бъде излъчено по Евроспорт 1.