БФС реши как ще се доиграе efbet Лига – плейофи ще има
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Експертната работна група към Българския футболен съюз взе решение на днешното си заседание как да бъде завършен сезона в efbet Лига. В случай, че отборите подновят тренировки в средата на май, сезонът ще се поднови на 5 юни с оставащите два кръга от редовния сезон, след което ще се изиграе съкратен вариант на плейофите. Мачовете ще се играят при закрити врати.

С цел постигане на максимално справедлив завършек на първенството на Efbet България, с оглед на препоръките на УЕФА, на Техническия директор на БФС и на Медицинската комисия, както и с цел задоволяване на огромната обществена нужда от подновяване на футбола у нас, първенството в елитната ни дивизия ще бъде доиграно в следния вариант:

При възстановяване на тренировъчния процес в средата на месец май, родното първенство ще стартира на 5 юни с мачовете от 25-ия кръг на редовния сезон.

След изиграването на последния 26-ти кръг от редовния сезон, плейофната фаза на първенството ще се проведе във вариант от 5, вместо от 10 кръга, като липсата на фенове по трибуните в случая до голяма степен би елиминирала фактора „домакинско предимство“.

След приключване на 31 кръга ще се изиграят и баражите за европейска квота, както и за участие в елитната дивизия през следващия сезон, като планът е сезонът да завърши на 11 юли.

Ако настоящият сезон се доиграе успешно в този формат, финалът за Суперкупата на България ще се проведе на 22 юли, а стартът на сезон 2020/2021 ще бъде даден на 25 юли.

Експертната група към БФС възложи на ПФЛ да направи допитване до 4-те полуфиналиста в турнира за Купата България. От тях се очаква да отговорят дали предпочитат полуфиналите да бъдат изиграни в една или в две срещи. Финалът за Купа България по програма трябва да се проведе на 4 юли.

За завършването на Втора професионална лига пък има два варианта и след допитване до клубовете в първенстовто ще се вземе решение. Единият вариант е сезонът да бъде прекратен с настоящото класиране, а при другия да се изиграят оставащите 12 кръга и сезонът да завърши на 13 юли.