google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Българският специалист се превърна в най-дискутираното име в балканската страна

Босненското издание sport.avaz.ba критикува остро намерението на местната футболна федерация да назначи Ивайло Петев за национален селекционер, като дори си позволява да запита дали българският специалист трябва да бъде съблечен отново, за да разбере, че не е желан от голяма част от феновете в балканската страна.

Медията коментира в своя анализ, че Петев би бил спънка за футбола в страната, добавяйки че единствено членовете на федерацията настояват за неговото назначаване, докато мнозинството от футболистите в отбора, привържениците и легендите на националната селекция, са против.

„Против са тези, за които националният отбор означава много и които не подкрепят съседните национални отбори, предимно Сърбия и Хърватия”, се пише в материала, озаглавен „Ще трябва ли Петев отново да бъде съблечен?“

Sport.avaz.ba прави препратка за нелицеприятния инцидент на стадион “Георги Аспарухов” през 2013 година, когато на своето представяне като треньор на Левски Петев бе принудително съблечен от привърженици на Сините и в крайна сметка така и не встъпи в длъжност.

Босненско издание: "Tрябва ли пак да събличаме Петев?" 1

„Ако погледнете реалистично, не е много ясно какво би могъл да донесе Ивайло Петев на националния ни отбор, който никога не е играл на ниско ниво,” коментира босненската медия.

“По наша информация Петев също така няма особена подкрепа сред играчите, но изглежда, че хората във федерацията не се интересуват от това.

„Очевидно у нас трябва да се появи някой, който да му свали фланелката при представянето и да му обясни по цивилизован начин, че не е желан от феновете, обществеността и тези, които обичат националния отбор на Босна и Херцеговина.

“Той все пак заяви, че е наясно с балканския манталитет, така че едва ли ще е твърде изненадан при подобен развой на събитията.”

Местните медии твърдяха, че бившият наставник на Лудогорец и българския национален тим ще бъде утвърден на поста на заседанието на местната федерация в понеделник, като един от членовете на Изпълкома – Вицо Желкович, дори разкри, че Петев е било одобрен след гласуването на специалната комисия.

Българинът обаче все още не е назначен официално, а причината за това се крие в несъгласието на президента на местния футбол Елведин Бегич.

Според запознати с казуса, Петев става жертва на война между Бегич, който управлява местния футбол от 2012 година, и неговата опозиция.

Бившият халф на Литекс и Етър е предложение на опозицията в Изпълкома, която е мнозинство. В ролята си на президент обаче Бегич все още има инструменти, с които да блокира избора.

Бегич държи поста да бъде поверен на любимеца на местните фенове Сергей Барбарез. Бившият нападател е едно от най-големите имена в босненския футбол, с богата кариера в немската Бундеслига.

Проблемът през Барбарез обаче е, че няма никакъв треньорски опит. След края на кариерата си той е работил само като директор в Хамбургер, но никога не е практикувал треньорската професия.