google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Изграждането на един (неособено качествен) отбор започва с отбраната. Лицата в нашата отбрана не вдъхват надежди...

Звучната шестминутна плесница от грубоватата ръка на швейцарците в първата ни световна квалификация беше характеризирана от новия селекционер на националния отбор Ясен Петров като “сблъсък с действителността”.

Преди дори да сме се опитали да се противопоставим по някакъв начин на опонентите си в групата, ние бяхме позорно изритани в ъгъла, дамгосани като европейско футболно джудже.

Допуснахме три гола за шест минути още преди да е изтекъл и четвърт час игра, като във всеки един от тях имаше безобразно поведение на наши играчи от дефанзивното звено.

Цифрите не лъжат - с тази защита България е пушечно месо 1

Горчивата истина е, че в този си вид съставът на България е просто пушечно месо и всеки тим, дори от среден калибър, би могъл да го простреля, стига да увеличи малко оборотите.

Наивно е да се смята, че само с направата на няколко промени отборът би се преобразил. Но в същото време залагането на компрометирали се вече фигури едва ли е предпоставка за жадуваното съживяване на Лъвовете.

Петров предприе смел ход, включвайки в разширения си състав куп играчи без никакъв опит в националния тим. И тази му смелост заслужава само и единствено адмирации!

Но защо не посмя да натисне истински педала на промяната, остава загадка.

Защо, по дяволите, продължаваме да залагаме на хора, които получиха безкрайно много на брой шансове и не ги оправдаха? Ще се въдържа дори да накланям мисълта си в посока, водеща към “уравновесен състав”, който цели предимно да не разсърди отделните клубни президенти.

И понеже е модерно да се изискват имена, ето ги:

Пламен Илиев не е най-подходящият избор за страж на националния тим. На него дори не разчитат в клуба му, като това лесно може да бъде потвърдено с осъществените два трансфера на вратари в последните месеци.

Страхил Попов, Петър Занев и Васил Божиков имат общо повече от 100 мача за националния ни тим, но в мнозинството от тях показаха, че не са дългосрочното решение на проблемите в защита. Нещо повече, те се превърнаха в рецидивисти, допускащи фрапиращи грешки неприемливо често.

А за да е предоверяването с опитни защитници пълно, Петров реши да даде шанс за дебют с националната фланелка на 32-годишния Даниел Димов.

Всеки наставник носи отговорност за своите решения, но аргументацията на Ясен за предпочитането на този квинтет със сигурност не е гарнирана с особено издържлив материал.

Колко още години ще залагаме на подобен вариант в защита, виждайки катастрофалните резултати в последно време?

Кадровите промени никога не са били гаранция за желаното преобразяване, но пък доста често са предпоставка.

Ако Ясен Петров наистина иска да промени ритъма на този състав, защо не започне да изгражда дефанзивното си звено със същата смелост, с която изпрати повиквателни на толкова новобранци?

Цифрите не лъжат - с тази защита България е пушечно месо 2

Имаме централен бранител, подвизаващ се в италианската Серия А, но той не помириса терен. Да, играе рядко в Болоня, но цяла есен беше стожер в сърцето на защитата на ЦСКА, а и всъщност видяхме на какво са способни редовно играещите (и също толкова редовно грешащите фатално) титуляри срещу Швейцария.

Имаме друг бранител в Италия – млад и прогресиращ! Но и той не получи шанс. Същото се отнася и за неговия брат. Колкото и клиширано да звучи, отборите на Апенините знаят как да се защитават и по-скоро е странно да пренебрегваме тактическото си богатство в лицето на Вальо Антов и Петко Христов.

Загубите, казват и в лагера на Лъвовете, са очаквани. Ясен обяви, че чудеса не могат да се направят за три дни. И е прав!

Цифрите не лъжат - с тази защита България е пушечно месо 3

Но по пътя на коя логика опитваме да „направим чудеса“ с омръзналите на феновете опитни бойци, с които България печели по половин мач на година в последно време, вместо да опитаме да наложим с повече търпение млади момчета?

Когато опитваме да направим трезва оценка, е хубаво да се допитваме до онези, които при вземането на решения, не са водени от емоции и зависимости.

Езикът на числата с днешна дата категорично сочи, че България е тотален аутсайдер!

Бърз поглед върху коефициента за победа на нашите в домакинството с Италия в bet365 спортни залози показва, че Лъвовете са нахлули безнадеждно дълбоко в Пещерата на джуджетата.

Ставката за успех на нашите е умопомрачителна – 15.00! С подобни коефициенти в мачове на собствен терен се възнаграждават Гибралтар, Лихтенщайн и Сан Марино. Засега…