Димитър Пенев чукна 78 години
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Легендарният треньор, който изведе "лъвовете" до четвъртото място на Мондиал 94' в САЩ става на 78 години. 

Една от най-култовите фигури в историята на българския футбол – Димитър Пенев, днес празнува своя рожден ден. Легендарният треньор, който изведе “лъвовете” до четвъртото място на Мондиал 94′ в САЩ, а иначе като футболист играл на три световни първенства става на 78 години.

Ето какво написаха от ЦСКА – София за него:

“Днес една от най-големите легенди на ЦСКА и българския футбол – Димитър Пенев, празнува своя 78-и рожден ден. 

Той носи червения екип между 1964 и 1977 година, като записва 329 мача и 24 гола. Като футболист на ЦСКА Пенев печели 7 титли на България и 5 пъти триумфира с Купата на Съветската армия, а като треньор на тима извежда армейците до 3 шампионски титли и 4 купи.  

За националния отбор на България Димитър Пенев изиграва 90 мача и вкарва 2 гола. Участник е на Световните първенства през 1966, 1970, 1974. Като селекционер на тима той извежда страната ни до четвъртото място на Световното първенство през 1994 година в САЩ, а също така води отбора и при първото класиране на България на европейски финали през 1996 година. Обявен е за треньор номер 1 на XX век на България. Награден е с орден “Стара планина” – първа степен. През 2016 година е обявен за почетен президент на ЦСКА. 

Пожелаваме на Димитър Пенев много здраве, щастие, късмет и дълголетие!”