Домакините започнаха с минимални победи в световното за жени
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Голямата изненада от деня бе победата на Нова Зеландия над Норвегия с 1:0, която е първи успех на "кивитата" в историята им на дамски мондиал

Нова Зеландия се наложи над Норвегия с 1:0 в откриващата среща на дамското световно първенство по футбол, която се изигра на стадион “Еден Парк” в Оуклънд през 42 317 зрители. Събитието бе почернено от инцидент в новозеландската столица, който се случи в близост до хотела на норвежките и заради това мачът започна с минута мълчание.

Голът, който донесе домакинската победа реализира Хана Уилкинсън в самото начало на втората част след пас на Джаки Ханд. В 90-та минута Риа Пърсивал от Нова Зеландия пропусна дузпа, след като топката срещна гредата и по този начин пропусна да удвои аванса за “кивитата”. Това е първи успех в историята им на световни първенства за жени и той бе постигнат от 16-ия опит, като до момента бяха допуснали 12 поражения и едва три ремита.

Другите домакини на първенството от Австралия също започнаха пред своите фенове с победа, но тя дойде по трудно. Минималният успех в Сидни бе постигнат благодарение на единственото попадение на Стефани Картли в 52-ата минута от наказателен удар над дебютантките от Република Ирландия в група “В”. Дузпата бе отсъдена за нарушение в наказателното поле на Мариса Шева срещу Хейли Расо.