Двигателите са запалени – епизод 72 от Формула 1 започва сега!
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Керванът на най-бързите автомобили и пилоти в света потегля отново в пустинята на Бахрейн този уикенд

Ако последните дни усещате миризма на бензин и лепнеща гума по свеж асфалт, а не сте били на състезателна писта, значи сте един от многото хора, които чакат с нетърпение на ръба на стола си изгасването на петте червени свелини във Формула 1 този уикенд. Сезонът на най-добрите пилоти и най-бързите болиди в света започва тази неделя под светлините на пистата „Сакир“ в Бахрейн.

На същата „Сакир“, където преди точно четири месеца Ромен Грожан престоя 30 секунди в разбития си и и горящ кокпит след една от най-зловещите катастрофи в историята на спорта и оцеля като по чудо. Французинът призна, че 29-ти ноември е вторият му рожден ден, а ново начало ще се даде и сега в сезон, който може да бъде един от най-интересните в последните няколко години.

Новият календар

Една от първите промени този сезон е календарът със състезания. За пръв път феновете на спорта ще се радват на цели 23 надпревари събрани в по-малко от девет месеца. След отличните впечатления миналата година, когато приеха кръгове от шампионата по извънредни причини, този сезон „Имола“ и „Портимао“ в Италия и Португалия отново ще посрещнат гонка от Формула 1 и то още във 2-ия и 3-ия кръг.

На 5-ти септември пък „Зандвоорт“ ще се завърне във Формула 1 за Гран при на Нидерландия за пръв път от 36 години, след като за последно там триумфира Ники Лауда с Макларън през 85-та. Последната новост в календара е оставена за 5-ти декември. Тогава болидите отново ще бъдат огряни от нощни светлини в Саудтиска Арабия на най-бързото улично трасе в историята на спорта на конфигурацията в Джеда.


Новите лица .. и не толкова новите

Неминуемо, когато навлезем в нов сезон във Формула 1 почти винаги има поне един нов пилот на стартовата решетка готов да се докаже пред света, че мястото му сред най-добрите не е случайно. Този сезон определено ще ни запознае с доста дебютанти при „големите момчета“ на моторспорта. След като Кевин Магнусен и Ромен Грожан напуснаха „Хаас“, на тяхно място американците привлякоха двама обещаващи млади таланти от програмата си за пилоти – шампионът от Формула 2 и син на легендарния Михаел Шумахер – Мик Шумахер и завършилият пети в същия клас Никита Мазепин от Русия. Така за пръв път от девет години отново ще видим фамилият Шумахер на пистите във Формула 1.

В „Алфа Таури“ също ще се запознаем с ново лице – това на Юки Цонда, който заема мястото на напусналия Данийл Квият. Японският пилот, който беше избран за „дебютант на годината“  във Формула 2 миналата година ще си партнира с Пиер Гасли, който се изгради като лидер на бившите „Торо Росо“ през последните два сезона, стигайки до два подиума, включително победа на „Монца“ през есента на миналия сезон. Третият нов пилот далеч не приема обстановката за чужда. Това е легендарният двукратен световен шампион Фернандо Алонсо, който се завръща на решетката след три години пауза, в които беше решил да се оттегли от спорта и да се насочи към Световния шампионат по издръжливост WEC, но темпото на Рено го изкуши отново да сложи шлема си и да премери сили с най-бързите.


Промените не опират само до новите трасета и пилоти. Тази година ще видим и нови имена и цветове на отборите. Познатият ни доскоро Рено например вече ще носи името „Алпин Рейсинг“ и ще смени краските си от ярко жълто в синьо, червено и бяло в чест на френския флаг.


Има и втори ребрaнд тази година. Миналогодишните „Рейсинг Пойнт“ вече ще носят името „Астън Мартин“ и ще направят завръщане на маслено зеления цвят на болидите, които не бяхме виждали от времената на „Минарди“.

Трансферите

Както се случва винаги през зимата, някои пилоти решиха да сменят отборите си и да търсят успехите на различно място. Даниел Рикардо се присъедини към Макларън след само два сезона в Рено, в които записа впечатляващи резултати. Така той вече ще се бори рамо до рамо с Ландо Норис, а неговият доскорошен съотборник Карлос Сайнц зае място в яркочервения кокпит на Ферари. „Черните кончета“ ще имат една от най-младите двойки пилоти на грида заедно с Шарл Леклер, като средната възраст между монегаска и испанеца е само 24 години и 6 месеца.

За да се осъществи идването на Сайнц във Ферари петкратният световен шампион Себастиан Фетел трябваше да напусне Маранело след пет години при италианците. Немският пилот реши да пробва късмета си при „Астън Мартин“ и да види дали може да пребори недостижимите Мерцедес с техен двигател зад гърба си. Последната плочка от доминито, която падна беше Серхио Перес, който напусна „Рейсинг Пойнт“ и беше привлечен от Ред-Бул на мястото на неубедителния Алекс Албън, за да сформира атомно дуо с Макс Верстапен.

Правилата

Въпреки че големите промени, планирани за 2021 година бяха изместени за 2022 година, поради COVID пандемията и невъзможността на отборите да се справят за толкова кратък период от време с драстични разлики в изискванията, тази година също има доста новости в правилника на Формула 1. Нови технически предписания ще доведат до редуциране на аеродинамичните панели за даунфорс на болидите. Най-големите промени са свързани с начина по който може да бъдат изградни подът, охладителните апарати за спирачните дискове и дифузьорите.

Променена е и границата за минимално тегло на болидите през този сезон и спрямо миналия сезон, през този те ще трябва да започват квалификационни обиколки с 11 килограма повече. Изборът на гуми за всяко състезание също е елиминиран от „Пирели“ и вместо меки, средно меки и твърди гуми с различни смеси за всяко състезание, тази година всеки отбор ще получи три комплекта гуми от стандартизираните C1, C2, C3, C4 и C5, като те вървят от най-твърди към най-меки.

Какво да очакваме?

Най-големият въпрос този сезон определено е един – ще успее ли Хамилтън? Британецът изравни изглеждащият недостижим рекорд на Михаел Шумахер от седем световни титли при пилотите и този сезон гледа само към върха, който никой не е изкачвал – осма световна титла. Не е сигурно обаче дали тя ще дойде толкова лесно колкото предишните няколко с екипа на Мерцедес, тъй като тестовете в Бахрейн загатнаха за проблеми в баланса и настройките на шасито на W12 E. Достатъчен факт е, че Хамилтън за пръв път от няколко сезона пропусна сериозно време от тестовете си заради собствена грешка и завъртане на „Сакир“. Съотборникът му Валтери Ботас също започна с „фалстарт“ и направи само една обиколка преди да се върне в бокса с проблем в скоростната кутия, която трябваше да бъде сменена.


На другия полюс бяха в Ред-Бул. Макс Верстапен изглеждаше недостижим на тестовете с новата по-мощна задвижваща система на „Хонда“, като аеродинамичният пакет също му донасяше нужното сцепление и драг на правите, което сякаш го прави фаворит за първото състезание този уикенд.

Ще е интересно да видим и дали Ферари са си взели нужните поуки от миналата година. „Черни кончета“ разочароваха тотално през 2020г. след като двигателят им беше лишен от 50 конски сили като мощност след промяна в правилата и това ги остави чак на шесто място – на 442 точки зад лидера Мерцедес. С промени във вътрешната организация, нов двигател и младият Сайнц е възможно да видим Скудерията отново в битката за челните позиции.

Алпин пък ще разчита на добрите резултати от предните сезони, за да надгради, а ресурс като Фернандо Алонсо може да развие болида до сериозни нива. Алфа Таури показа, че може да се намесва в битката в челото, а Макларън с Даниел Рикардо и напористия младок Ландо Норис е по-опасен от всякога.

Сигурното е едно – Формула 1 отново е приготвила куп изненади в пълната си торба, с която ни посреща за 72-ри път. С нови лица, нови отбори, нови писти и правила определено предстои да се напише интригуващ сценарий за 2021-ва година, който няма да ни остави да отлепим поглед от екраните дори за секунда.

Петте светлини изгаснаха – газ!