Финалистите на Евро 2020: Англия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
След 4-ото място на Мондиал 2018, Англия ще се опита да сложи край на 55-годишното чакане за спечелването на голям трофей

Имаше мечти футболът да се завърне отново у дома преди почти три години, тъй като Англия стигна до полуфиналите на Световното първенство за първи път от 1990 г., преди в крайна сметка да загуби от Хърватия и да завърши четвърта, след като отстъпи на Белгия в спора за 3-ото място. “Трите лъва” също достигнаха до полуфиналите в Лигата на нациите през 2019 г., след което насочиха вниманието си към класирането за Евро 2020, знаейки, че финалът ще бъде на “Уембли”. Те направиха почти перфектна квалификационна кампания, тъй като завършиха на върха в своята група, спечелвайки седем от осемте си мача срещу националните отбори на Чехия, Косово, България и Черна гора.

Англия попадна група D на Евро 2020 заедно с отборите на Хърватия, Шотландия и Чехия.

История

Англия участва в първия международен мач, който се провежда през 1872 г. като техен съперник е Шотландия. Англия е една от осемте държави, спечелили Световното първенство. “Трите лъва” триумфират на Мондиал 1966, като тогава бяха домакини на турнира. Отборът завърши на четвърто място през 1990 и 2018 г. Англия никога не е печелила европейското първенство на УЕФА , като най-добрите им постижения са завършване на трето място през 1968 и 1996 година. На последното Европейско първенство във Франция, Англия загуби на 1/8-финалите, а преди това отпадна на 1/4-финалната фаза.

Прякор

Английският национален отбор е наричан с прякора ‘Трите лъва’. Хералдиката е станала повод за прозвището на националния тим като три лъва са изрисувани на емблемата. Краткият разказ за историята на прякора на тима е, че Англия носи трите лъва на фланелките си, тъй като те са правили това още от първия международен мач срещу Шотландия през 1872 г. – защото, като представители на Футболната асоциация, те просто носят логото на ФА.

Пътят към Евро 2020

Финалистите на Евро 2020: Англия 1

Англия имаше доста рутинен път към Евро 2020, като единственo Чехия успя да им отмъкне точки. Но на старта на квалификациите “Трите лъва” победиха чехите с 5:0 у дома, показвайки ясното си превъзходство в групата. Само веднъж Англия не успя да отбележи поне четири гола в осемте си квалификационни мача – това бе при поражението с 1:2 от Чехия в Прага, което е единственият слаб резултат на тима иначе в идеалната квалификационна кампания. Черна гора допусна 12 гола в два мача срещу „Трите лъва“, България – 10, а Косово – 9, като Англия инкасира само шест попадения.

Селекционер

Финалистите на Евро 2020: Англия 2

Гарет Саутгейт застана начело на Англия през 2016 г., замествайки Сам Алардайс след много краткото му управление. Назначението беше засенчено от събитията, които доведоха до него и нямаше много мнения за това как ще се справи Саутгейт. В края на краищата, единственият му предишен опит в треньорството беше в Мидълзбро, където бе изпаднал и уволнен в последния си сезон. Но през лятото на 2018 г. Саутгейт се превърна в герой за феновете на Англия, като поведе „Трите лъва“ към първия им полуфинал на Световното първенство от 28 години насам, давайки на привържениците голяма надежда. Оттогава Саутгейт беше подложен на критики, особено заради статистиката си срещу така наречените по-големи нации и решения за състава, но бившият наставник на Мидълзбро може да докаже класата си на Евро 2020.

Голямата звезда

Финалистите на Евро 2020: Англия 3

Хари Кейн е голямата звезда на английския национален отбор на Европейското 2020. Капитанът на Трите лъва от доста време е един от най-добрите английски нападатели и спечели Златната обувка на Мондиал 2018, отбелязвайки шест попадения. Играта му обаче се развива оттогава, особено в различна роля, когато той играеше под ръководството на Жозе Моуриньо в Тотнъм. Очакваме Кейн да вкара много голове за „Трите лъва” на Евро 2020 и да помогне на тима да стигне до заключителните етапи на турнира.

Състав на Англия:

Вратари: Джордан Пикфорд, Дийн Хендерсън, Сам Джонстън, Аарън Рамсдейл

Защитници: Трент Алекзандър-Арнолд, Хари Магуайър, Джон Стоунс, Киерън Трипиър, Люк Шоу, Конър Коуди, Бен Чилуел, Бен Уайт, Рийс Джеймс, Кайл Уокър, Бен Годфри, Тайрон Мингс,

Халфове: Деклан Райс, Калвин Филипс, Мейсън Маунт, Джъд Белингам, Джеси Лингард, Джордан Хендерсън, Джеймс Уорд-Праус

Нападатели: Хари Кейн, Рахим Стърлинг, Фил Фодън, Доминик Калвърт-Люин, Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо, Мейсън Грийнууд, Оли Уоткинс, Джак Грийлиш, Букайо Сака.

Думата на букмейкърите

Може да е странно, като се има предвид, че Англия не е спечелила турнир от Мондиала през 1966 г., нито дори е стигнала до финал, но има оптимизъм около лагера в Англия благодарение на представянето им в Русия преди 3 години. Всъщност Трите лъва са фаворити за спечелване на Евро 2020, като  Efbet онлайн предлага коефициент 5.75 за тимът да вдигне титлата. “Трите лъва” са фаворити да спечелят своята група D и надали ще имат проблем да стигнат до директните елиминации. Англия също има фаворит за Златната обувка на Евро 2020, като Кейн се очаква да спечели отличието, както го направи на Мондиал 2018. Нападателят на Тотнъм е с коефициент 7.00 в WinBet и може да стане първият англичанин, който печели Златната обувка на европейското първенство след Алън Шиърър на Евро ’96 – това бе и последният път, когато турнирът се проведе в Англия.

Програмата на Англия на Евро 2020:

13.06 Англия – Хърватия 16:00 ч. Уембли (Лондон)

18.06 Англия – Шотландия 16:00 ч. Уембли (Лондон)

22.06 Чехия – Англия 19:00 ч. Уембли (Лондон)