Фурор в Кърджали – европейски фанфари за Арда!
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Кърджалийци спечелиха с 1:0 баража срещу Черно море и за първи път ще играе в европейските клубни турнири

Арда ще запише първо историческо участие на европейската клубна сцена, след като победи с 1:0 Черно море в баража за място в новия турнир на УЕФА – Лига на конференциите. Освен това кърджалийци си гарантираха и поне 350 000 евро за предстоящото участие в надпреварата. Единственото попадение в двубоя отбеляза Иван Коконов през първото полувреме. След почивката Тонислав Йорданов пък пропусна дузпа, а „моряците“ играха четвърт час в намален състав, след като Цветомир Панов бе изгонен.

Фурор в Кърджали - европейски фанфари за Арда! 1

Днешната битка започна с натиск на варненци, които имаха две нелоши възможности да открият резултата. В 6-ата минута Васил Панайотов направи добро извеждащо подаване за Леандро Андраде, който обаче от линията на вратарското поле би в ъгъла пазен от Иван Караджов, който спаси.

В 13-ата Виктор Попов подаде на Зе Гомеш, той стреля към вратата на кърджалийци, но бранител сложи крак на пътя на топката.

В 18-ата минута Тонислав Йорданов направи страхотен пас за Иван Коконов, който в движение нанесе прецизен диагонален шут, откривайки резултата.

„Моряците“ продължиха да бъдат по-дейни в атака, но добре организираната отбрана на домакините не позволиха на варненци да притеснят Караджов.

Втората част започна с напрежение пред вратата на Арда, но Андраде не се възползва от подаване на Илиан Илиев-младши и направи неточен пас за Исмаил Иса.

Фурор в Кърджали - европейски фанфари за Арда! 2

Предвкусвайки победата феновете на Арда запалиха факли и фойерверки, озарявайки града от източните Родопи.

В 72-ата минута Спас Делев центрира в пеналта на Черно море, а при последвалия удар с глава на Тонислав Йорданов топката срещна ръката на Цветомир Панов. Реферът веднага посочи бялата точка, а малко след това Панов получи втори жълт картон за реплика срещу съдията. Ситуацията с дузпата бе преразгледана с ВАР, но не се стигна до отмяна на решението. Тонислав Йорданов изпълни 11-метровия наказателен удар, но вратарят на Черно море спаси и съхрани надеждите на своя тим.

В добавеното време Алекс Петков от Арда задържа Исмаил Иса в близост до наказателното поле, за което получи втори жълт и съответно червен картон. Последва неточно изпълнение от фаул на Даниел Димов, след което и Васил Панайотов не успя да отбележи.

Арда задържа аванса си и спечели баража за Лига на конференциите.