Гей отказа да се пудри в цветовете на дъгата, стана герой
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
В родния Сенегал приветстваха постъпката му

Халфът на френския гранд Пари Сен Жермен – Идриса Гей, беше обявен за герой в родината си Сенегал след решението му де не играе в мач на своя тим, в който е трябвало да носи фланелка с цветовете на дъгата – символа на движението ЛГБТ.

Бившият полузащитник на английските Евертън и Астън Вила пропусна визитата на Монпелие през май, в която ПСЖ се поздрави с победа с 4:0. Тогава наставникът на парижани Маурисио Почетино обяви, че Идриса е отсъствал заради лични причини, но допълни, че не става дума за травма.

RMC Sport пък разкри истинската причина. Гей не е пожелал да излезе на терена, тъй като е трябвало да облече фланелка с багрите на дъгата, символизираща подкрепа към хората с различна сексуална ориентация.

Мачът между Монпелие и ПСЖ беше включен в кампанията „Ден против хомофобията“. Всички отбори от френската Лига 1 излязоха на терена със специални екипи, включващи символа на ЛГБТ, като капитанските ленти също бяха в цветовете на дъгата.

Агентът на новото попълнение на Байерн Садио Мане – Бакари Сисе, подкрепи Гей и заяви, че в Сенегал той е смятан за герой, именно защото е бойкотирал носенето на екип в подкрепа на ЛГБТ общността.

“Хората преиначават нещата,” коментира Сисе. “Не трябва да забравяме, че Идриса е родом от Сенегал. Той е израснал там и е получил образованието си. Уважаваме всичко, което другите правят, но не ги следваме в тяхната култура.

“От културна гледна точна никой от сенегалците нямаше да го разбере, ако беше сторил нещо различно. Той не е единственият, който мисли така. Днес Гей има подкрепата на всички сенегалци, всички африканци. Не можем да не отчетем жеста.

“Той е приеман като герой в Сенегал. За нас той е герой. Ако Гей беше направил друго, какво щяхме да кажем? Щяхме да сме шокирани…”

Цензурата във френските медии обаче беше смущаваща. Почти навсякъде беше обявено, че гей не е играл срещу Монпелие заради… стомашни проблеми.