google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Укалек Астри Слетемарт ще стартира в Хохфилцен с "уайлд кард"

Макар и раположена на север и с изобилие от сняг, Гренландия е по-скоро екзотична дестинация в света на биатлона.

Но този сезон арктическата островна държава с население от малко повече от 55 000 души (б. а. – по-малко от населението на Казанлък, Кърджали или Кюстендил) ще има свой представител в стартовете за Световната купа.

Укалек Астри Слетемарт получи “уайлд кард” от международната федерация по биатлон IBU и ще бъде сред участниците на състезанията в Хохфилцен (Австрия), които са насрочени за провеждане след първите два тура, които ще се състоят в Контиолахти (Финландия).

Любопитно е да се отбележи, че за последно Гренландия присъства в стартове за Световната купа през 2009 година, а на световно първенство – през 2012 година.

Гренландия се завръща в Световната купа 1

Слетемарт прозихожда от семейство, свързано с биатлона. Като дете тя е подготвяна от своите родители, които до миналата година се състезават в IBU Cup.

Днес обаче тя тренира на доста по-високо ниво, а преди две години Слетемарт съумя да се окичи със златния медал в младежката Световна купа, провела се в Осрбле (Словакия). Гренландката, тогава 18-годишна, триумфира на 10 км индивидуална, печелейки първи медал в биатлона в цялата история на своята страна.

Ето и едно интересно интервю със Стелемарт, публикувано от focusbiathlon.com:

– С кого тренираш?

– Тренирам с националния отбор на Норвегия (до 23 години). Част от гренландския национален тим, но всъщност в него сме само аз и брат ми Сондре.

– Кой ти е треньор в момента?

– Треньорът ми е Халвор Йорстад, който е начело на норвежкия отбор. Майка ми Уилок урежда пътуванията ми, а също изпълнява функциите на треньор по време на някои състезания.

– Кой подготвя ските ти за състезанията? Имам предвид кой се занимава с ваксата…

– За стартовете под егидата на IBU, както и за тези за младежката Световна купа, това вършат норвежките вакс-майстори. В другите състезания разчитам на Swix (б. а. – Swix racing service помага на биатлонистите, който нямат вакс-майстори).

– Наистина ли имаш договор за реклама с Madshus (б. а – норвежки производител на ски и ски екипировка) и Polar Seafood (б. а – най-голямата частна компания в Гренландия, един от най-големите износители на риба в Скандинавия)? Те ти осигуряват ските или е нещо друго?

– Да, спонсорирана съм от Polar Seafood и Madshus, които ми осигуряват ските.

– Какво харесваш да правиш, когато не се занимаваш с биатлон?

– Харесвам да рисувам, да чета, да ловувам, да бъда сред природата, както и да съм сред приятели.