И Умарпашаев на крачка от олимпийска виза
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
В полуфиналите натурализираният чеченец ще се бори със световния вицешампион (до 23 години) от 2018-а

Али Умарпашаев стана вторият борец от българския национален тим по свободна борба, който се класира за полуфиналите на европейската олимпийска квалификация в унгарската столица Будапеща.

В категория до 74 килограма натурализираният чеченец записа три впечатляващи победи на тепиха в Будапеща и в полуфиналите ще се бори с Автандил Кенчадзе (Грузия).

Залогът на двубоя, който ще се състои тази вечер, е изключително висок, тъй като победителят в схватката ще осигури на своя тим виза за Олимпийските игри в Токио.

25-годишният Кенчадзе е един от най-успешните борци в категорията в последните години. През 2018 година той се окичи със сребро на световния шампионат (до 23 години) в Будапеща, а освен това е двукратен бронзов медалист от първенства на Стария континент – в Букурещ през 2019-а и Рим година по-късно.

Умарпашаев стартира с категорична победа над испанеца Йонатан Алварес Диас – 10:0 технически точки, а на осминафиналите надигра Теймураз Салказанов (Словакия). Първата част беше оспорвана и завърши наравно – 4:4, но след почивката българският национал пое инициативата и стигна до ценната победа с 8:4.

В изключително напрегнат 1/4-финал пък Умарпашаев се справи и с Хаджимурад Гаджиев (Азербайджан) – бронзов медалист на Европейските игри в Минск през 2019 година.

По-рано днес при 57-килограмовите Георги Вангелов също се класира за полуфиналите, където негов съперник ще бъде Ислам Базарганов (Азербайджан).