Испанската футболна федерация ще отложи финала за Купата на Краля
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Испанската футболна федерация (RFEF) се съгласи на желанието на Атлетик Билбао и Реал Сосиедад за отлагане на финала Купата на Краля за сезон 2019-20, за да може той да се играе пред фенове на по-късен етап. Това означава, че двата клуба вероятно ще се откажат от квотата за Лига Европа, която спечелването на турнира осигурява.

Атлетик и Реал Сосиедад трябваше да се изправят един срещу друг в Севиля на 18 април, но финалът бе отложен заради пандемията от коворнаирус Covid-19. Голямото баско дерби можеше да се проведе при закрити врати, но и Атлетик, и Реал Сосидеад имат желание този значим финал да се проведе с фенове.

В изявление Испанската футболна федерация съобщава: „RFEF напълно споделя желанието на Атлетик Билбао и Реал Сосиедад да играят финала на Копа дел Рей, когато здравословните и спортни обстоятелства позволяват мачът да бъде отворен за обществото и да е допустимо присъствието на всички онези фенове, които желаят да са на стадиона.

За това RFEF благодари на решението и съвместното искане на двата клуба и ще формулира необходимите регулаторни механизми, така че финалът на Копа дел Рей да се играе в подходящия момент през 2020 или 2021 г.”

В Испания продължават с плановете си за завършване на сезон 2019-20, вероятно при закрити врати, което означава, че желанието на Атлетик и Реал да имат своите фенове на стадиона за финала на Копа дел Рей ще означава, че европейската квота от турнира ще отиде за клуба, завършил на седмо място в Ла Лига.

Междувременно Ла Лига потвърди, че клубовете ще се върнат към тренировките тази седмица с оглед възобновяване на сезона през юни. Това става, след като Министерството на здравеопазването на Испания одобри възобновяването на спортните тренировки на фона на мерките за сигурност, които бяха въведени от 12 март и не позволиха на отборите да тренират.

„Здравето на играчите е от първостепенно значение, така че ние разполагаме с изчерпателен протокол за защита на здравето на всички състезатели, докато работим за рестартиране на първенството”, казват от Ла Лига.