Ивет Горанов спечели квота за Игрите в Токио
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Българката се класира първа на Квалификационния турнир по карате в Париж

Българката Ивет Горанова се класира първа на Квалификационния турнир по карате в Париж и взе квота за участие в Летните олимпийски игри в Токио, съобщиха от Българската федрация по карате. Конкуренцията в категория до 55 килограма бе изключително сериозна, като почти 60 претендентки от цял свят спореха за място на Игрите.

Горанова спечели срещите от предварителния кръг срещу представители на Косово, Филипините, Бразилия, Испания и Люксембург, сред които златни медалисти от световни първенства, и се класира на финалите. Там в схема всеки срещу всеки 3 от 4-те финалистки печелят квота за участие в Олимпиадата. Българката обаче успява да се класира на първо място.

„Ивет Горанова е златен медалист от Европейските Игри в Минск и бронзов медалист от световно и европейско първенство.

Карате като спорт, е включено за първи път в програмата на Летните Олимпийски Игри през 2020 година в Токио и е един от най-масовите спортове практикувани в над 100 държави по света. За първи път Българска каратека печели и квота за участие в игрите. Всяка олимпийска категория е запълнена от само 10 участника, спечелени по ранглиста или квалификация.

Очакването е останалите четири участници в квалификационния турнир да се преборят за квота през следващите два дни“, пишат още от Българската федерация по карате.