Извадиха щангите и бокса от Олимпиадата през 2028 година
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
На тяхно място модернизиращият се МОК включва... скейтборд, сърф и спортно катерене

Международният олимпийски комитет (МОК) извади три от традиционните олимпийски спортове – вдигане на тежести, бокс и модерен петобой, от Игрите в Лос Анджелис през 2028 година.

Неприятната за българския спорт новина съобщи президентът на централата Томас Бах, допълвайки че дисциплините, които влизат на мястото на низвергнатите са скейтборд, сърф и спортно катерене.

Противоречивото решение за изваждането на три от основните спортове на Олимпийските игри бе взето след виртуално заседание на МОК.

“Решението за вкарването на тези три спорта, които са насочени към младежта, бе взето след сериозния им успех в Токио 2020, ангажираността към иновациите изразена от организаторите на Лос Анджелис 2028, както и сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния”, коментира Бах.

Вдигането на тежести е част от олимпийското движение още от първите Игри, провели се през 1896 година, докато боксът и модерният петобой са добавени през 1912 година.

Трите отпаднали спорта все пак ще могат да се борят за участие на събитието, но ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове като бейзбол, софтбол, карате, скуош, лакрос, крикет и поло.