Любопитни факти за футбола, които ще ви оставят без думи
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Съединените щати официално имат най-много футболисти от всяка друга държава на света. Броят им е почти 18 милиона, а 78% от тях са на 18-годишна възраст.

Вратарят Уилям Фулк ще остане в историята като най-тежкият футболист в Англия. Той е играл за страната си в началото на века, като е бил висок 2 м и тежък 140 кг.

Цели 20 червени картона са показани по време на футболната игра между Спортиво Амелиано и Генерал Кабалеро в Парагвай през 1993 година.

На фен на Манчестър Сити му е било забранено да присъства на мача през 1995 г. заради внасяне на мъртви пилета в района на стадиона на град Мейн Роуд. Той имал навика да празнува головете на Сити, като размахва птиците около главата си.

През 1990 г. на Христо Стоичков, който играеше тогава в Барселона му беше забранено да играе футбол за шест месеца, защото със зла умисъл беше настъпил крака на съдията.

Клубът на АСЕК Мимозас от Кот д’Ивоар е бил победител в първите 108 мача между 1989 и 1994 година.

Държавният глава на Либерия – магистър-сержант Самюъл Доу, през 1980 година заплашва отбора на страната си, че ще хвърли играчите в затвора, ако загубят футболен мач. Те се отървават на косъм. Вместо да нападат, предприемат стратегия единствено да удържат Гамбия, така че да запазят вратата си суха. За тяхно щастие срещата завършва наравно.

Европейски футболен отбор достига до всеки финал на Световната купа, с изключение на 1930 и 1950 година.

През 1950 г. националният отбор на Индия по футбол се оттегля от надпреварата за Световната купа, тъй като ФИФА не им позволява да играят боси.

Мачът за Купата на Шотландия между Фолкърк и ФК Инвърнес Каледониън Тисъл през 1979 г. се отлага поне 29 пъти заради … лошото време.

Екипът на Сампдория и 200 играчи през 1969 г. изминават 20 мили до планинско светилище, намиращо се близо до Генуа, за да благодарят на Мадоната, че им помогна да се откажат от състезанието.

През 1998 г. талисманът на Макълсфийлд Таун бил премахнат от терена заради нецензурни жестове, докато играчите от тима му се карали жестоко по време на срещата си с Линкълн Сити.

Играчът на либерийците Джордж Уеа поема разходите за униформите на съотборниците си и всички останали други разходи на отбора, за да играят в Купата на Африканските нации.

52-годишния фен Педро Гатика кара колело от дома си в Аржентина чак до Мексико, за да присъства на финала на Световната купа през 1986 година. При пристигането си той установил, че не разполага с достатъчно пари за билет. Докато се опитвал да се спазари, подли крадци задигнали колелото му. И това ако не е карък!

Любопитни факти за известни футболисти

На 13 години Роналдиньо се превръща в тийнейджърска футболна сензация, когато отбелязва цели 23 гола в една игра.

През 2017 г. Хари Кейн отбеляза 56 гола във всички състезания, което го направи голмайстор в Европа за клуба и за страната.

Първият договор на Меси е бил подписан на салфетка, тъй като Карлес Рексах, който тогава бил спортен директор на Барселона, е нямал официален договор под ръка.

Около 1800-та година Артър Уортън става първият черен футболист.

Луиджи Рива чупи ръката на зрител с мощен изстрел с топката, а Селестин Бабаяро, играчът на Челси, роден в Нигерия, наранява жестоко краката си, докато празнува дебютния си гол в мач преди старта сезона.

През сезон 2009-2010 година Педро от Барселона става първият човек, вкарал голове в 6 различни официални клубни състезания за един сезон – Ла Лига, Шампионската лига, Купа на краля, Суперкупата на Испания, Суперкупата на УЕФА, и Световната купа на ФИФА.

Въпреки че играе за 5 отбора, спечелили Шампионската лига, Роналдо никога не е печелил Шампионската лига, Златан Ибрахимович също.

Дидие Дрогба помага за края на гражданската война в страната си.

На 10-годишна възраст Златан Ибрахимович влиза като резерва през второто полувреме на мач и вкара 8 гола. Благодарение на тях срещата завършва 8:5, а преди това отборът му губел с 5:0.

Странни футболни факти

На 31 октомври 2002 г. в Антананариво, Мадагаскар се е играл мач, в който е бил отбелязан най-високият брой автоголове.  АС Адема се изправя срещу своите съперници СО Емурне и си вкарва цели 149 автогола в знак на протест срещу съдийските решения, които преди това ощетили отбора му.

Арсенал е първият и единствен отбор, който се появява в мач, излъчван на живо през 1937 г., където играе срещу резервите в Хайбъри, в специално организиран като тренировка мач, показан по телевизия BBC.

При вкарани повече от двадесет гола във Висшата лига, Марио Балотели има само една асистенция – при гола на Серхио Агуеро в мач с Куинс Парк Рейнджърс през 2012 г. И точно тя помага на отбора да спечели титлата.

Марк Хюз е единственият играч, който е играл в два различни футболни мача в един и същи ден, като първият е бил за Уелс, а вторият – за Байерн Мюнхен. Единият сутринта, другият – следобед.

При основаването на Бока Хуниорс, изборът на цветове за екипа на тима е предизвикал ожесточен спор. В крайна сметка решили всички да отидат на пристанището и да изчакат първия случайно преминаващ кораб, за да приемат неговите цветове. Появил се шведски кораб и така фланелките на аржентинския клуб получили своите синьо-жълти краски.

Евертън печели лигата на „Анфийлд“ още преди Ливърпул дори да е съществувал.