Миндев пред 7 Спорт:”Изненадаx сe, че Етър изпусна Иван Стоянов”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Седем кръга след началото на първенството в Югоизточната Трета лига Загорец оглавява временното подреждане със завиден актив от 19 точки, натрупан след шест победи и само едно равенство. И през този сезон тимът от Нова Загора демонстрира не само зрелищен, но и ефективен футбол. Такъв, какъвто биха искали да наблюдават немалкото му привърженици.

Миндев пред 7 Спорт:"Изненадаx сe, че Етър изпусна Иван Стоянов" 1

Основната заслуга за впечатляващия рейд, разбира се, е на наставника Мирослав Миндев – специалистът, който вече няколко години е начело на Загорец. От скоро част от отбора от втория по големина град в Сливенска област е и бившият национал Иван Стоянов, който до миналия сезон се подвизаваше в Първа лига с екипа на Етър.

В Загорец Стоянов стана съотборник и на други играчи с богат опит в елитния ешелон, сред които бившия халф на ЦСКА Коста Янев и опитния страж Евгени Караманов.

Бившият нападател на Сливен, Берое и Етър Миндев беше любезен да отговори на въпросите на 7 Спорт:

– Г-н Миндев, как се стигна до изненадващия за мнозина трансфер на Иван Стоянов в Загорец?

– Иван Стоянов е изключителен футболист, аз дори малко се изненадах как играч от неговата класа беше изпуснат толкова лесно от Етър. Особено съм радостен, че избра да играе при нас. Той е семеен човек, на неговата възраст семейството е приоритет. При нас се чувства като у дома си, а и условията, които му предлагаме, не са кой знае колко по-лоши… Иван се включи много силно в мачовете на Загорец и се надявам, че това ще продължи.

Миндев пред 7 Спорт:"Изненадаx сe, че Етър изпусна Иван Стоянов" 2

– Имате на разположение и други опитни играчи…

– Да, в отбора има няколко играчи с голям опит, дори на ниво Първа лига. Тук са Коста Янев, Евгени Караманов, Добромир Димитров, имаме и други рутинирани футболисти. Основната ни група е от 21-22 играчи и сред тях има и млади момчета, но разчитаме много на по-опитните.

– Какво е нивото я Югоизточната Трета лига през този сезон?

– Смея да твърдя, че в нашата група се играе доста качествен футбол, имайки предвид нивото като цяло в страната. Повечето отбори наистина се опитват да играят футбол. Няма ги вече онези изпълнения, които бяха характерни преди години… Да, има няколко отбора, които се откроявят над останалите, но и конкуренцията е сериозна. Може би преди няколко сезона групата беше дори още по-силна, но като цяло нивото е добро.

– Кои са отборите, за които казвате, че се открояват?

– По традиция пловдивските тимове са сред най-добрите, тази година не прави изключение. Да, сега Марица е съставен предимно от млади играчи, но въпреки това и през този сезон държи високо ниво. С най-сериозна организация и най-солидни финанси, разбира се, е Черноморец (Бургас). Бих отличил също Гигант (Съединение) и Атлетик (Куклен), Розова долина също е нелош отбор…

Миндев пред 7 Спорт:"Изненадаx сe, че Етър изпусна Иван Стоянов" 3

– През последните години Загорец притежаваше класата и постигаше нужните резултати, за да играе във Втора лига, но се отказваше от прескачане в горното ниво по финансови причини. И този сезон ли ще е така?

– Все още е твърде рано и не мога да дам категоричен отговор. Разбира се, че ние ще гоним максимума и възможно най-добро представяне, но на този етап не сме водили такива разговори. Мога да кажа, че нямаме поставена конкретна цел, не гоним първото или което и да е място на всяка цена. Естествено ние сме готови да се борим за челната позиция и ще направим всичко възможно да я постигнем. В предишните години общината преценяваше, че не е по силите и да подсигурява бюджет за Втора лига, който наистина е доста сериозен. Нека първо видим къде ще сме през пролетния дял, а кой знае… Може пък през този сезон да е по-различно.

– Получавате ли достатъчно подкрепа от общината? Имате ли други спонсори?

– Не може да се оплачем. Общината се грижи за клуба според възможностите си, изпълнява ангажиментите, които е поела. Иначе други спонсори нямаме. Единственият, който ни помага е президентът ни Данаил Кирчев. Той е човекът, който постоянно е до нас.

– Какъв стил на игра изповядва Загорец?

– Вижте, разбира се, че е хубаво, че побеждаваме. Ние се стремим към това въ ввсяка среща. Но за нас е важно да предлагаме атрактивен футбол, с който да доставяме удоволствие на привържениците ни. Тук е моментът да изразя възхищението си от нашите фенове, те заслужават само адмирации. Домакинските мачове се посещават от доста хора, а ние имаме подкрепа дори в срещите си на чужд терен. Иначе аз съм привъженик на офанзивния и по-директен футбол. Загорец играе именно така, атакуващо и разнообразно. Хубаво е, че имаме и подходящите изпълнители за такъв начин на игра. А най-приятно е, че феновете ни са доволни от продукциите…

Миндев пред 7 Спорт:"Изненадаx сe, че Етър изпусна Иван Стоянов" 4

– Разполагате ли с много местни момчета в отбора? Имате ли поглед върху младите играчи в региона?

– За съжаление по-малка част от играчите са местни, повечето са от Сливен или Стара Загора. Да, непрекъснато наблюдавам развитието на децата и юношите, но се забелязва една не много приятна тенденция. При нас в Нова Загора момчетата могат да тренират безплатно, да ползват една съвсем прилична база. Но въпреки това е много трудно да откриеш всеотдайни младежи. Такива, които да правят жертви, да понасят лишения в името на футбола. Изкушенията дебнат отвсякъде днешните тийнейджъри и те много трудно се фокусират върху играта. Да не говорим за умение да се справят с трудности или психическа устойчивост… Все по-трудно става да намериш юноша, който да е готов да се впуска в битките при мъжете. Но такива са реалностите и ние сме длъжни да се съобразяваме.

– Другата седмица Загорец излиза в мач за Купата на България срещу Хебър (Пазарджик). Какво може да очакваме?

– Съперникът ни е доста класен. Става дума за отбор от Втора лига, с много добра организация. Хебър е тим с класен треньор, разполага и със силни играчи. Това обаче не ни притеснява. Ние излизаме мотивирани и ще дадем всичко от себе си. Искаме да покажем най-доброто, на което е способен Загорец. Проблемът е, че имаме няколко контузени и все още не съм наясно какъв състав ще мога да използвам.