google новини лого Последвай ни
Добави коментар
ФК Шефилд съществува и до днес и се подвизава в 8-ото ниво на английския футбол

На днешната дата, 24 октомври, през 1857 година в Южен Йоркшир е създаден първия футболен клуб в света – ФК Шефилд.

На 24 октомври се ражда първият футболен клуб, преди 163 години 1

В наши дни тимът, който няма връзка с известните професионални клубове от града – Шефилд Уензди и Шефилд Юнайтед, се подвизава в Първа югоизточна дивизия на Северната Висша лига на Англия или 8-то ниво на английския футбол.

Нещо повече, ФК Шефилд не престава да съществува единствено благодарение на местните дарители и феновете си, но пък си остава единия от едва двата клуба в света, получавал плакета на честта на ФИФА – най-голямата награда на организацията.

Призът, с който до днес се е сдобил още само Реал Мадрид, бе връчен на клуба от Южен Йоркшир през 2007 година, по случай 150-ата годишнина от създаването му.

ФК Шефилд домакинства на своя Home of Football Ground, който е с капацитет за 2,089 места, като 250 от тях са седящи.

На 24 октомври се ражда първият футболен клуб, преди 163 години 2

Кембридж Юнивърсити претендира, че е бил създаден през 1856 година, но така и не успява да предостави документи за това и световната футболна централа официално вписва ФК Шефилд като най-стария футболен клуб на планетата.

Шефилд е бил базиран на няколко терена, като първият е на стадион “Брамъл Лейн”, където днес играе домакинските си мачове Шефилд Юнайтед. В момента ФК Шефилд играе мачовете си в Дронфилд, Дербишир.

Най-бляскавите моменти в историята на отбора са спечелването на Аматьорската купа на ФА през 1904 година, както и достигането до финала на ФА Вейз къп през 1977-ма (годишен турнир на отборите от аматьорските дивизии).

ФК Шефилд е почетен и от Английската футболна Зала на славата за огромното си значение в историята на най-популярния спорт.