Най-добрите 11, които няма да играят в Катар
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Куп футболисти останаха разочаровани, че няма да защитават цветовете на своята страна тази зима

Световното първенство по футбол в Катар е на една седмица разстояние и в последните дни националните селекционери на държавите, които ще участват на Мондиала публикуваха окончателните си списъци с футболисти, които ще пътуват за форума.

Така както имаше огромна радост при избраните, така и имаше разочарование, че някои не видяха имената си в групите, независимо дали става за контузия или чисто треньорско решение. Ето и как изглежда идеалната 11-ка от играчи, които за жалост няма да видим в Катар в схема 3-5-2:

Вратар: Давид Де Хеа

Определено Де Хеа не е от най-силните стражи що се отнася до играта с крака, но със сигурност е сред тримата най-добри вратари на Испания що се отнася до париране на удари. Луис Енрике обаче предпочете да заложи на Унай Симон, Давид Рая и Роберт Санчес. Най-вероятно за него Де Хеа не носи допълнителната класа, която търси от вратарите си, но футболистът на Манчестър Юнайтед със сигурност ще бъде разочарован от това решение.

Централен защитник: Матс Хумелс

Матс Хумелс заяви, че пропускането на Световното първенство е едно от най-големите разочарования в кариерата му. Защитникът на Борусия Дортмунд се намира в страхотна форма през този сезон, като наскоро дори обезвреди Ерлинг Холан в сблъсъка им от Шампионската лига. Въпреки това, селекционерът на Германия – Ханзи Флик заяви, че иска да заложи на по-млади футболисти за Световното първенство и Хумелс не попада в тази графа. Затова на мястото на бранителя на Борусия влезе Армел Бела-Кочап.

Централен защитник: Фикайо Томори

Съмненията, че въпреки отличното представяне на Фикайо Томори в Милан, той няма да бъде извикан от Гарет Саутгейт за Катар 2022 се оказаха истина. Наставникът на “Трите лъва” предпочете да заложи изцяло на бранители от Висшата лига на Англия, вместо на един от лидерите на “росонерите” в последните две години.

Томори се отличава с отлична физика и скорост, както и отскок, който го прави почти непробиваем, но според наставника на Англия това не е било достатъчно, за да измести от списъка му превърналия се в резерва в Манчестър Юнайтед – Хари Магуайър или Бен Уайт от Арсенал.

Централен защитник: Габриел Магаляеш

Бранителят на Арсенал имаше нужда от перфектен полусезон с “топчиите”, за да намери място в националния отбор на Бразилия. Той определено изигра ключова роля за отличния старт на лондончани и първото им място към момента във Висшата лига, но на няколко моменти допусна грешки, което явно е довело до отпадането му от списъка.

Сред избраниците на Тите на този пост са Тиаго Силва, Едер Милитао, Маркиньос и Бремер.

Десен халфбек: Давиде Калабрия

Капитанът на Милан няма да играе на Световното първенство, тъй като европейските шампиони от Италия се сгромолясаха с плейофите и Северна Македония ги лиши от шанс да спечели квота. Юношата на “росонерите” изигра ключова роля в спечелването на Скудетото през изминалия сезон и успя да израстне сериозно под ръководството на Стефано Пиоли.

Освен факта, че Италия не се класира за Мондиала, Калабрия е и контузен и ще се завърне на терените след Нова година.

Ляв халфбек: Ферлан Менди

Защитникът на Реал Мадрид изглеждаше сигурен за Катар в края на септември, след като започна като титуляр и в двете срещи на Франция в Лигата на нациите срещу Австрия и Дания. Той остава титуляр и в клубния си отбор, но спадът във формата му явно е допринесъл за това Дидие Дешан да го остави във Франция.

Така той предпочете на поста на Менди да извика Тео Ернандес, който по-сполучливо може да влезе в схемата с трима бранители на Дешан.

Полузащитник: Джейдън Санчо

Най-неприятният факт за оставането на Джейдън Санчо извън състава за Световното първенство е, че малко хора не го очакваха. След много разочароващ дебютен сезон в Манчестър Юнайтед, имаше надежда, че той ще вдигне нивото си при Ерик Тен Хаг. Той определено показа искрици от страхотните му години в Борусия Дортмунд в началото на този сезон, но след това попадна в познатото си русло на “Олд Трафорд”.

Полузащитник: Тиаго Алкантара

Тиаго отдавна не е в добри отношения с Луис Енрике и след Евро 2021 той не получи нито една повиквателна. Сега оставянето му извън групата за Катар не е изненада, но все още буди недоумение. Факт е, че испанецът изпита сериозни физически проблеми през този сезон, но това не е нещо ново за него. Той обаче остава един от малкото полузащитници в световния футбол, който по всяко време може да направи разликата на терена с едно подаване или докосване. За това говори и Ливърпул, който не е същият без Тиаго на терена.

Полузащитник: Райън Гравенберх

Определено последните месеци бяха тежки за нидерландеца. Летният му трансфер от Аякс в Байерн Мюнхен се оказа голяма крачка за него и кариерата му вместо да се развие със сериозни темпове, се оказа в застой.

Той все още не е започнал като титуляр мач за баварците в Бундеслигата, което автоматично означаваше, че няма как да замине за Катар без игрова практика. Интересното е, че Кенет Тейлър, който замени Гравенберх в Аякс попадна в списъка на Луис Ван Гаал за Мондиала.

Нападател: Роберто Фирмино

Едно от най-шокиращите решения въобще в повиквателните за Катар 2022 беше оставянето на Роберто Фирмино извън състава на Бразилия. Неколцина са нападателите в световен мащаб, които са способни да донесат стойнос в нападение като острието на Ливърпул. Фирмино определено не е типчен централен нападател, но може да допринесе голове за отбора, за който играе не само с попадения, но и с асистенции, комбинативност и освобождаване на пространства за съотборниците си.

През този сезон той има и много добра бройка голове, въпреки че има Дарвин Нунес за конкурент в атака за Ливърпул, а нападатели с по-лоша статистика получиха билети за Катар.

Нападател: Таби Ейбрахам

Нападателят на Рома сякаш попадна в голова суша в най-неподходящия момент. Юношата на Челси имаше страхотен дебютен сезон в Рим, забивайки 27 гола във всички турнири, спечелвайки и Лигата на конференциите.

Този сезон той трудно намира противниковата мрежа, но определено заслужаваше да получи повиквателна, особено имайки предвид, че на негово място влезе Калъм Уилсън от Нюкасъл.