google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Испания е отборът с най-много титли - 4 след триумфа си в Германия през лятото

Европейското първенство се провежда през 4 години, като през това лято видяхме страхотен турнир в Германия, спечелен от отбора на Испания. Така Ла Роха стана първият отбор с 4 европейски титли и постави рекорд на Европейско първенство. С още значими рекорди от европейски финали ще ви запознаем в този материал.

  • Мачът с най-висока резултатност на Европейско първенство

Рекордът за най-резултатният двубой от европейски финали е от 1960 г. В първия мач на турнира Югославия победи домакина Франция с 5-4. Оттогава насам в нито един мач от европейското първенство не са отбелязани цели девет гола от двата отбора. Това, което направи този резултат още по-удивителен, беше фактът, че на полувремето беше 1-1. Седем гола бяха отбелязани през втората част на срещата.

  • Най-голямата победа на Европейско първенство

Нидерландия постига най-голямата победа в историята на европейски първенства. “Лалетата” разбиха Югославия с 6:1 през 2000 г.  Нидерландският тим постига тази победа във фазата на 1/4-финалите. Четири други отбора са печелили мачове с 5:0 на турнира, включително Испания на Евро 2020.

  • Най-резултатният играч на Европейски финали

Кристиано Роналдо е вкарал най-много голове в историята на Европейско първенство със своите 14 попадения – това е рекорд, който той успя да подобри на турнира в Германия, въпреки че петкратният носител на Златната топка игра във всеи мач на “мореплавателите”. Роналдо има гол на общо пет европейски първенства. Той бележи още при дебютното си участие на турнира през 2004 г. на фналите в Португалия.

  • Най-много голове на едно Европейско първенство от един играч

Мишел Платини държи рекорда за най-много отбелязани голове на едно издание на Европейско, след като бележи 9 гола на турнира през 1984 г. Всъщност това е единственото европейско първенство, на което Платини е вкарвал гол и това постижение е още по-впечатляващо, като се има предвид, че само осем държави са взели участие в турнира.

  • Играч с най-много участия на Европейски първенства

Кристиано Роналдо държи рекорда за най-много участия на играч на Евро с 30 срещи на името си. Той се появи за първи път на Европейското първенство по време на изданието през 2004 г. при домакинството на Португалия. Кристиано е шампион от турнира от 2016 г. На Евро 2024, португалската звезда участва на шесто европейско първенство.

  • Най-възрастният участник на Европейско първенство

Този рекорд смени своя притежател на Европейското 2024, когато португалският бранител Пепе (41 години, 113 дни) изпревари бившия унгарски вратар Габор Кирай като най-възрастния играч, играл някога на Европейско първенство, когато стартира за Португалия срещу Чехия в първия кръг от груповата фаза.

  • Най-младият голмайстор на Европейско

Ламин Ямал се превърна в най-младият голмайстор на европейски футболни финали. Испанският тийнейджър вкара страхотен гол срещу Франция в 1/2-финалите на Евро 2024. Така той се разписа на 16 години и 362 дни и подобри рекорда на Йохан Фонлантен, който бе вкарал на 18 години и 141 дни в двубоя срещу Франция на Евро 2004.

  • Най-бързият гол на Европейско първенство

Голът на Дмитрий Кириченко след 65 секунди за Русия срещу Гърция дълго време бе най-бързото попадение в историята на турнира, докато Недим Байрами от Албания не отбеляза на Евро 2024. Албанският нацционал се разписа във вратата на Италия след само 23 секунди игра в двубой от груповата фаза. В крайна сметка албанците допуснаха обрат и загубиха мача с 1:2.