УЕФА обяви: Великобритания и Ирландия приемат Евро 2028
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Решението дойде, след като Турция официално се оттегли от надпреварата за домакинство на турнира

Обединеното кралство и Ирландия ще бъдат домакини на Европейското първенство по футбол през 2028 г. Решението e взето, след като Турция официално се оттегли от надпреварата за домакинство на турнира.

Официалното изявление на УЕФА дойде в сряда, 4 октомври, което гласи: „В допълнение към съобщението от 28 юли, което разкри желанието на италианските и турските футболни асоциации да подадат съвместна кандидатура за организиране на УЕФА Евро 2032, администрацията на УЕФА днес писмено до двете асоциации, за да потвърди, че съвместната им кандидатура е надлежно получена и ще бъде изпратена за оценка и разглеждане от изпълнителния комитет на УЕФА.

В следващите редове се казва: „Както е посочено от Футболната асоциация на Турция с подаването на искането за съвместна кандидатура, тяхната кандидатура за организиране на Евро 2028 впоследствие се оттегля.”

По-рано през април 2023 г. беше потвърдено, че стадионите Уембли (Лондон), Принсипалити Стейдиъм (Кардиф), Тотнъм Хотспър Стейдиъм (Лондон), Етихад Стейдиъм (Манчестър), Евертън Стейдиъм (Ливърпул), Сейнт Джеймсис Парк (Нюкасъл), Вила Парк (Бирмингам), Хемпдън Парк (Глазгоу), Стадион Авива (Дъблин) и Кейсмент Парк (Белфаст) ще бъдат домакини на турнира.