Рафа Надал завоюва 21-ва титла от Шлема след обрат над Медведев
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Матадора надделя над световния номер 2 и е шампион в Мелбърн!

Титанът Рафаел Надал е шампионът на Australian Open за 2022-ра година след исторически обрат срещу руснака Даниил Медведев от 0:2 до 3:2 в инфарктен сблъсък, който продължи над 5 часа.

Испанецът върна изоставане от два сета и триумфира с 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5, за да да стане първият тенисист в историята, който може да се похвали с такъв брой Мейджър титли – с една повече от големите си конкуренти Роджър Федерер и Новак Джокович, които имат по 20.

Драмата в срещата бе до самия край, като мачът между Надал и Медведев се превърна във втория най-дълъг финал в историята на Големия шлем.

Първи сет

Надал имаше трудности още при първия си сервис гейм, но успя да поведе в резултата. Медведев бързо изравни, а в третия гейм руснакът имаше две възможности за пробив, но Матадора спечели подаването си.

Последва ново изравняване, след което Медведев проби два пъти поред сервиса на испанеца, и в двата случая без Надал да вземе и точка, след което затвори първата част при 6:2 в своя полза.

Втори сет

Във втория сет Надал поведе с 2:1, а в четвъртия гейм Медведев загуби на своя сервис, след което Матадора затвърди пробива и дръпна с 4:1.

Руснакът намали на 2:4, при което успя да пробие сервиса на Рафа и резултатът стана 3:4.

Последва обаче нов пробив за Надал, който вече водеше с 5:3 и сервираше за спечелване на сета. В маратонски девети гейм испанецът отрази четири точки за пробив на Медведев, след което не успя да реализира сетпойнт. Руснакът стигна до пета възможност да пробие сервиса, от която се възползва и спечели за 4:5.

В следващия гейм Медведев не срещна трудности и резултатът бе изравнен – 5:5.

Двамата взеха своите сервиси и срещата влезе в тайбрек. Надал поведе с 2:0, след което испанецът водеше и с 5:3, след което обаче Медведев записа четири поредни точки и след час и 24 минути игра във втората част, поведе с 2:0 в сетовете.

Трети сет

В деветия гейм на третия сет Надал се възползва от грешка на Медведев и успя да го пробие, а впоследствие завърши сета с безпощаден гейм на нула, завръщайки се в срещата – 6:4.

Четвърти сет

В третия гейм Рафа проби след двойна грешка на Медведев при 40:15. В средата на четвъртия сет руският тенисист се ядоса на публиката, която прекалено невъздържано показваше симпатиите си към Надал, и проведе разговор със съдията.

Испанецът стигна до три поредни сетбола след страхотен форхенд в десетия гейм, а геймът бе взет на нула и сетовете вече бяха равни.

Пети сет

В петия гейм Рафа Надал стигна до пробив и за пръв път в мача поведе в резултата. Матадора продължи с доброто си представяне и стигна до гейм за спечелването на турнира при 5:4. Тогава обаче Медведев върна пробива и отново върна интригата в мача. Инерцията на Надал обаче му помогна да спечели следващите два гейма и така той триумфира на Откритото първенство на Австралия.