От Барса също с позиция след решението за Суперлигата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Барселона желае да изрази задоволството си от присъдата на Върховния съд на Европейският съюз, с която се оценява проектът за Суперлига", анонсираха от клуба.

Барселона, който клуб заедно с Реал Мадрид, бе сред тези, инициирали идеята за създаване на европейска Суперлига, излезе с официално съобщение след решението на Съда на Европейския съюз, че действията на ФИФА и УЕФА срещу създаването на такъв турнир противоречат на правото на ЕС.

Ето и официалната позиция на каталунците:

“Барселона желае да изрази задоволството си от присъдата на Върховния съд на Европейският съюз, с която се оценява проектът за Суперлига, предложен от A22 Sports. В качеството си на един от клубовете, движещи проекта за Суперлига, Барселона смята, че решението проправя пътя за ново елитно футболно състезание в Европа, като се противопоставя на монопола върху футболния свят, и желае да започне нови дискусии относно пътя, по който трябва да поемат европейските надпревари в бъдеще.

От основаването си през 1899 г. Барселона винаги е бил пионерски клуб в света на спорта, като е бил водещ в стремежа към по-професионализирани структури както в национален, така и в международен мащаб, по отношение на мъжките и женските състезания, в различни спортове и от различни социални съображения. Ето защо, както и през последните години, клубът смята, че средносрочната устойчивост на европейския футбол предполага необходимостта от създаване на концепция по подобие на Суперлигата, предложена от А22. Състезателна система, която ще се справи с проблеми като прекалено многото мачове и прекомерния брой срещи между националните отбори, която ще работи за регулиране на финансовия феърплей между участващите отбори и която ще постави в центъра местните и международните играчи и привърженици. Тази система трябва да се съобразява с функциите и устойчивостта на националните състезания и да бъде меритокрация, която се основава предимно на резултатите на терена.

В годината, в която клубът празнува своята 125-годишнина, Барса иска да продължи да предлага своя опит и познания в различни спортове, за да предложи решения на актуални проблеми в елитния спорт. Ето защо заявява подкрепата си за Суперлигата, организирина от A22, и насърчава конструктивния дебат между националните и международните футболни органи, които вече бяха подкрепени от днешното решение на Върховния съд на Европейския съюз. Всичко гореизложено зависи от пълния прочит на решението”.