Отборът на Чико и Бенкса не заслужава треньор като Валентич
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Босненецът по никакъв начин не показа, че е в състояние да повиши класата на Ботев

Който плаща, той поръчва музиката. Това поизтъркало се клише продължава да се напомня в моменти, в които управленските решения не се радват на особена популярност.

В същото време обаче трябва да е пределно ясно, че никой не е длъжен да слуша повтаряща се блудкава музика. Особено ако става дума за любимия ресторант. Този, в който са минали най-хубавите ти години…

Помолен да коментира работата на наставника на пловдивския Ботев Азрудин Валентич, един от най-сърцатите играчи в историята на Жълто-черните – Марин Бакалов, демонстрира изключителна толерантност и търпимост. Но въпреки това, и на децата стана ясно, че бившият халф не е никак щастлив от бакиите, които забърка провъзгласилият се за топ-специалист босненец.

Крещящата истина е, че въпросният треньор, предвождал шведски “светила” като третодивизионния Васалундс, втородивизионния Асисриска и представителя на кюрдската общност в страната – Далкюрд, преди да се издигне до предводител на средняка в датската Втора дивизия – Фремад Амагер, не притежава експертизата да бъде начело на тим с историята и амбициите на Ботев – тимът на Динко Дерменджиев и Георги Славков.

Изигралият над 450 мача в А група Бакалов дипломатично заяви, че при Валентич Канарчетата все така продължавали да залагат на дефанзивен футбол – подход, който има твърде малко общо с идентичността на славния клуб на Чико. И е абсолютно прав!

Отборът на Чико и Бенкса не заслужава треньор като Валентич 1

Босненецът ще остане запомнен предимно с довеждането на една камара противоречиви чужденци, с нахалните си наставления за това как трябва да изглежда българският футбол, с неуважението към съперниците си и с непрекъснатите си оправдания.

Всичко това, разбира се, гарнирано с влошаваща се форма на тима, ескалирала до регистрирането на пет поредни загуби, три от тях на собствен терен, в последните седмици, в които Ботев успя да реализира един-единствен гол…

Всъщност, достатъчно е само да проследим в хронологичен ред изказванията на Валентич след акостирането му в Града под тепетата в началото на година, за да се убедим, че изборът на господин Антон Зингаревич не е бил удачен.

При представянето си през януари босненецът, очевидно смятайки, че в българското първенство играчите и треньорите са бледа сянка на изкусните майстори в датската Втора дивизия, наперено обяви: “Искам Ботев да бъде в челото на класирането!”

Позицията на Ботев в класирането не беше за завиждане, но Валентич назова основната цел:

“Ако погледнем временното класиране на Еfbet лига, ще кажем, че нашата основна цел е да печелим точки. Ще заявя открито дошъл съм, за да мога заедно с играчите да придвижим Ботев към челото на таблицата.”

Още след първия си официален мач – домакинска загуба от сериозно превъзхождалия тим на Арда, Валентич пък показа, че уважението към съперника му е чуждо.

“Арда не ме впечатли с нищо, не мисля, че заслужаваха победата. Явно те имат повече точки, отколкото заслужават.”

Логично реакцията на кърджалийци не закъсня, а осъзнал гафа си, босненецът започна да шикалкави, че не бил разбран правилно.

След домакинското равенство – 1:1, не с друг, а с Монтана, Валентич заяви, че е доволен от точката. Тогава специалистът аргументира слабата игра с… ниското самочувствие на играчите си. Но пък каза, че работят здраво за подобряване на физическото състояние на футболистите.

Дойде и националният празник на България – 3 март, а Ботев допусна нова домакинска загуба, този път с 1:2 от ЦСКА 1948 в турнира за Купата на България.

Валентич обаче пак имаше оправдание. Нещо повече, той вече беше наясно защо страната ни нямала новите Стоичков и Пенев – заради срамното съдийство.

Отборът на Чико и Бенкса не заслужава треньор като Валентич 2

Няколко дни по-късно Ботев стигна до равенство при визитата на може би най-слабия тим на Левски в историята, но Валентич се чувстваше сякаш е влязъл в групите на Шампионската лига и обеща, че представянето на Канарчетата вече ще се подобрява с всяка изминала седмица.

Седмица по-късно Жълто-черните излязоха на терена срещу последния в класирането Етър и не само, че не успяха да вкарат гол, а и щастливо се отърваха от загуба. Валентич продължи да тръби, че в отбора се работело за подобряването на физическото ниво на футболистите.

След паузата, породена от мачовете на националните отбори, Ботев срещна Славия – двубой, който трябваше да е барометър за напредъка в играта на Канарчетата. Е, беше записана нова загуба и отново без реализиран гол.

Имахме обаче новина – след като Валентич ни проглуши ушите за това как наблягал на подобряване на физическата подготовка на играчите, изведнъж босненецът призна, че футболистите му “нямат достатъчно физически сили да се противопоставят”. Отново срещу отбор от долните етажи на класирането.

Стигна се и до гостуването на Черно море, което бе загубено с 1:3, а играта на Ботев беше на потресаващо ниско ниво. Валентич обаче продължи да се гаври с привържениците на славния тим, заявявайки че видял хубави неща…

В неделя Ботев записа пета поредна загуба и трето последователно поражение без отбелязан гол в Пловдив – 0:1 срещу Левски.

Наглият Валентич продължи да лази по нервите на привържениците, обвинявайки ги, че не виждали как отборът играел по-добре, а се взирали само в резултатите…

След месец Ботев ще започне подготовката за новия сезон. Въпросът с придобиването на акции от страна на Зингаревич продължава да бъде забулен в неизвестност. Но въпросът, свързан с това кой не трябва да оглавява спортно-техническият щаб сякаш има очевиден отговор…