Паметни световни квалификации: България – Полша 4:1 (1969 г)
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Нашите разгромяват Дружина Полска, в чиито състав са Дейна, Любански и Пиехничек

 

От календарите ни вече се усмихват дните на променливия март, а това е месецът, в който стартират квалификациите за първото “зимно” световното първенство по футбол.

По план надпреварата в Катар трябва да се проведе между 21 ноември и 18 декември следващата година. Нашите погледи, естествено, са насочени към Група C, в която българският национален тим ще премери сили с Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва.

От днес 7 Спорт започва поредица, в която ще ви върне към подбрани от екипа ни 10 незабравими световни квалификации, в които България записва някои от най-паметните си победи.

Топ 10 започваме със сблъсъка с Полша от квалификациите за финалите в Мексико през 1970 година, състоял се пред 38 813 зрители на националния стадион “Васил Левски” на 15 юни 1969-а.

Селекцията ни, предвождана от Стефан Божков е в осма група в зона Европа редом до силните отбори на Полша и Холандия, и аутсайдера Люксембург.

Любопитно е да се отбележи, че именно в тези квалификации поляците и холандците поставят основите в изграждането на мощните си състави от 70-те години на миналия век. Дружина полска, към който са добавени Гжегош Лато и Роберт Гадоха, печели олимпийската титла през 1972 година, както и бронзовите медали на световния шампионат в Западна Германия две години по-късно.

Холандия и звездите на доминиралия в турнира за Купата на европейските шампиони амстердамски Аякс пък утвърждават тоталния футбол, като националният тим играе на финалите на Мондиал 74 и Мондиал 78.

В квалификациите България започва с три поредни домакинства. Преди дуела с Полша нашите вече са надиграли Холандия с 2:0 (голове на Христо Бонев от дузпа и Георги Аспарухов) и Люксембург с 2:1 (две попадения на Аспарухов, едното от дузпа), и излизат на терена с ясното съзнание, че нов успех ще отвори широко вратите към шампионата в Страната на ацтеките.

Селекционерът Божков подбира следната стартова единайсеторка: Симеон Симеонов; Стоичко Пешев, Кирил Ивков, Борис Гаганелов, Добромир Жечев, Димитър Пенев, Тодор Колев, Динко Дерменджиев, Христо Бонев, Георги Аспарухов, Стоян Коцев.

Мобилизацията в нашия лагер е на ниво и още в средата на първата част се сдобиваме със солиден аванс от две попадения.

Паметни световни квалификации: България - Полша 4:1 (1969 г) 1

Началото на головата фиеста поставят две от най-големите фигури на пловдивския футбол – Бонев е точен след зрелишно двойно подаване и изящен рейд, при който слаломира между няколко полски защитници и вратаря Хуберт Костка.

По-малко от стотина секунди след това и Динко Дерменджиев попада в прегърдките на своите съотборници, след като покачва на 2:0!

Гостите обаче нямат никакво намерение да развяват бялото знаме и броени минути по-късно чрез звездата си – нападателят на Легия Варшава Кажимеш Дейна, който по-късно ще облече екипа и на английския Манчестър Сити, съкращават изоставането.

Следват напрегнати минути, гарнирни с няколко удобни положения за попадение във вратата на Костка. Голът на успокоението все пак идва близо двайсет минути преди края, когато Пенев оплита топката в мрежата с остър шут от границата на наказателното поле.

За да бъде успехът още по-сладък, Гунди вкарва и четвърти гол в 88-ата минута след находчива добавка от близко разстояние, след като Костка успява само да отбие коварен удар на Дерменджиев.

В следващите три мача нашите успяват да извоюват равенство – 1:1, при гостуването на Холандия в Ротердам (Бонев реализира изравнителния гол след почивката), както и комфортна победа с 3:1 при визитата на Люксембург с попадения на Дерменджиев, Димитър Якимов и Бонев.

Паметни световни квалификации: България - Полша 4:1 (1969 г) 2

България завършва на първо място в групата си с актив от 9 точки (б. а. – победата в онези дни носи две точки) и става единствения тим в потока, който се сдобива с визи за шампионата в Мексико, в който участват само 16 отбора.

Нашите успяват да се класират за финалите най-големия футболен форум за трети пореден път, след като вече са оставили диря на първенствата през 1962 година в Чили и четири години по-късно в Родината на футбола – Англия.

Полша остава втори с 8 точки, а Холандия финишира на трета позиция с 5 точки. Очаквано Люксмебург приключва с шест загуби в шестте си мача.

Най-резултатни по време на кампанията в нашия тим са Аспарухов и Бонев – с по 4 гола, Дерменджиев се разписва два пъти, а по един гол добавят Пенев и Якимов.

Кадри от двубоя може да намерите във видео-секцията на страницата на 7 Спорт във Фейсбук.