Пандемията от COVID-19 наложи нови промени във Формула 1
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Гран при на Турция отпадна от календара за 2021 година

Ръководството на Формула 1 обяви официално промени в календара за сезон 2021. Заради коронавирус пандемията състезанието в Турция няма да се проведе. То трябваше да замести отложения старт в Канада и да се състои на 13 юни.

Причина за отлагането на надпреварата на „Истанбул Парк“ е попадането на южната ни съседкта в „червения списък“ на правителството на Великобритания заради високия брой на заразени с коварния вирус COVID-19. Това означава, че всеки, който е бил в Турция в рамките на 10 дни преди пристигането си на Острова, ще трябва да бъде подложен на задължителна карантина в одобрен от правителството хотел.

Именно тези ограничения направиха провеждане на Гран при на Турция на посочената дата невъзможно.

След като състезанието край Истанбул е отложено, Гран при на Франция на трасето „Пол Рикард“ ще се проведе седмица по-рано. Оригиналната дата на френското състезание – 27 юни, ще бъде заета от Гран mри на Щирия на пистата „Ред Бул Ринг“ – тази надпревара ще бъде седмица преди Гран при на Австрия. По този начин втора поредна година австрийското трасе ще приеме два старта през сезона.

Формула 1 дискутира състезанията в Турция и в Азербайджан, което е насрочено за 6 юни, да разменят своите места. Организаторите на старта в Баку обаче отхвърлиха тази възможност.