Почина екс-аржентински ас във Формула 1
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Карлос Ройтеман си отиде на 79-годишна възраст

Снощи на 79-годинша възраст е почина бившият пилот от Формула 1 Карлос Ройтеман, съобщи неговата дъщеря Кора.

“Татко си отиде с мир и достойнство, след като сърцето му биеше силно като на шампион и бе с него до края,” написа тя.

“Аз съм горда и благословена заради бащата, който имах. Знам, че той ще бъде с мен във всеки ден от живота ми, докато не се срещнем отново в дома на Господ“.

Ройтеман, който беше сред най-добрите във Формула 1 в продължение на десетилетие – между 1972 и 1982 година, прекара последните няколко седмици в клиника в Санта Фе, в която се лекуваше от усложнения, свързани с храносмилането. Освен пилот, Ройтеман е известен и със своята кариера в политиката.

По време на състезателната си кариера той пилотира болидите на Брабам, Ферари, Лотус и Уилямс. Участвал е в 144 състезания, като печели 12 от тях.

Най-силният сезон в кариерата на Ройтеман безспорно е 1981 година, когато в крайното класиране изостава само с една точка зад шампиона Нелсон Пикет – старши.

След края на състезателните си дни Ройтеман се насочва към политиката. Бил е губернатор на родната провиннция Санта Фе, а по-късно става и сенатор

През 2002 година, в разгара на тежка икономическа криза и огромно социално недоверие към политическата класа, той се кандидатира за президент, но по-късно се отказва и е заменен от Нестор Киршнер.