Пред 7 Спорт: шведският посланик защити арогантния Еквал
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Катарина Рангнит заяви, че свободата на изразяване трябва да се защитава

Разразилият се скандал с участието на шведския журналист Патрик Еквал, който по време на предаване на шведската телевизия SVT безочливо заяви, че Стефка Костадинова е била “натъпкана с допинг” при поставянето на световния рекорд в скока на височина, предизвика гневни реакции сред хиляди наши сънародници.

Вчера въпросният Еквал несполучиливо опита да замаже грандиозния гаф, заявявайки че се е пошегувал, говорейки великолепното постижение на шармантната Костадинова от 209 см, което остава неподобрено вече 34 години.

Днес пък журналистът предвидливо изтри линка от предаването, в който си позволи неприемливата атака срещу примата на световната лека атлетика.

Пред 7 Спорт извънреднят и пълномощен посланик на Кралство Швеция в Република България със седалище в Стокхолм – Нейно Превъзходителство г-жа Катарина Рангнит, също отказа да заклейми самозабравилия се журналист, маскирайки безпочвените му съчинения с лустросани фрази за свободата на изразяването.

Ето и какво заяви Рангнит пред нашата медия:

“Свободата на изразяване е защитена от шведската конституция. Важно е свободата на изразяване да се защитава дори тогава, когато не сме съгласни с казаното. Свободата на медиите е ключов фактор във всяко демократично общество.

“Като представител на шведското правителство не съм в позиция да коментирам това журналистическо изказване, дори и то да може да се възприеме като провокация към българската публика, тъй като вижданията, изразени от журналиста представляват упражняване на правото му на свобода на изразяване.”

В понеделник председателят на Българския олимпийски комитет Костадинова заяви, че възнамерява да съди Еквал.