Рахмат Сукра на 55
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Световен шампион от Токио'90 и бронзов медалист от Олимпиадата в Сеул през 1988 година

Днес световният шампион от първенството в Токио през 1990 година Рахмат Сукра навършва 55 години, съобщава Българската федерация по борба.

Роден на 15 ноември 1965 година в София, Рашо израства в Русе, където завършва местното спортно училище. За първи път Сукра, чийто баща е индонезиец, стъпва на тепиха в шести клас, а първият му треньор е Георги Ачев.

Сукра е един от най-успешните български борци в свободния стил от 80-те години на миналия век. През 1985 г. става световен шампион за юноши на първенството на планетата в Колорадо Спрингс, а след това печели куп отличия и при мъжете.

Окичва се с бронзов медал на Олимпийските игри в Сеул през 1988 година, като пътят му на финала е пресечен от чеченеца Адлан Вараев, който се състезава за Съветския съюз.

Две години по-късно стъпва на най-високото стъпало на почетната стълбичка на световния шампионат в Япония, като във финала надиграва с 6:5 друга легенда от бившия СССР – дагестанеца Насир Гаджиханов (б. а. – убит преди осем години).

Съветският борец успява да поведе с 5:0, но с активни действия на тепиха в заключителните моменти Рахмат осъществява забележителен обрат и стига до крайната победа.

Бронзов медалист е от европейското първенство в Манчестър през 1988 година, а през 1991-а е носител на златния пояс “Дан Колов”.

По-късно той е бил треньор в юношеския ни национален отбор по свободна борба, генерален секретар, както и член на Управителния съвет на федерацията.