Саудитска Арабия – новата екзотична футболна дестинация
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Удачно ли е сравнението между лигата на Саудитска Арабия и тази на Китай?
През последните седмици прави впечатление изключително агресивното навлизане на “арабските милиони” във футбола, с цел привличането на футболисти за първенството на Саудитска Арабия. Ако бяхме свикнали с катарците в ПСЖ и Манчестър Сити или саудитците в Нюкасъл, то сега ситуацията е малко по-различна и може би малко по-странна.
Защо обаче сравненията със САЩ (Major League Soccer) или Китай не са чак толкова удачни, поне според мен?! Да, американците също привлякоха големи имена през годините, като например Дейвид Бекъм, Андреа Пирло, Франк Лампард, Златан Ибрахимович, а вече и Лионел Меси, което е черешката на тортата, но общото между всички тези имена е, че трансферите в “страната на неограничените възможности” са били към края на техния футболен път. Пък и като цяло Щатите може да се включат в категорията на желани и приемливи за някои играчи, които примерно като Бекъм след края на кариерата си живеят и развиват бранд именно там.
Китайското първенство например се оказа балон. Бързо се издигна, но и също толкова бързо се спука. Там също бяха наляти страшно много пари, но сякаш Китай не бе тази желана дестинация и въпреки че и там бяха реализирани немалко трансфери от Европа, то не можем да отличим някое чак такова грандиозно име, което да бе трансферирано там.
Саудитска Арабия? Привличането на Кристиано Роналдо бе началото, а според някои “кутията на Пандора” се отвори. Вече им изгубих бройката на наистина стойностните футболисти, които подсилиха тимове там, а тепърва с разгарянето на трансферния пазар ще стават и още. Голямата разлика между С.Арабия и изброените по-горе дестинации е, че арабите инвестират много пари и при това във футболисти, чиято кариера не е към края си и имат години пред себе си, които да дадат на спорта.
Единственото с което не бих се ангажирал да дам прогноза е дали ще последват бързо примера на Китай или пък бранда на саудитското първенство ще бъде развит доста по-успешно. За завършек ще дам едно неособено популярно мнение, но си мисля, че това може и да бъде добре за европейския футбол, който определено има нужда да бъде “лиснат със студена вода”.