Шапки долу! Костадинова с първи медал за България
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Състезателката от Търговище грабна среброто на 10 метра въздушен пистолет

Уверена Антоанета Костадинова спечели първи олимпийски медал за България от Игрите в Токио, окичвайки се със сребърното отличие в дисциплината 10 метра въздушен пистолет в спортната стрелба.

Шапки долу! Костадинова с първи медал за България 1

Нашата представителка прескочи квалификациите с шести резултат, а във финалната битка водеше буквално до последния изстрел, но в крайна сметка остана на втора позиция, след като беше изпреварена от рускинята Виталина Бацарашкина.

Новата шампионка събра общо 240,3 точки – олимпийски рекорд, а Костадинова остана на 0,9 точки след нея. С бронзовия медал се окичи китайката Рансин Дзян с 218,0 точки.

Шапки долу! Костадинова с първи медал за България 2

Това е първи медал за 35-годишната състезателка от Търговище в третото й участие на Олимпийски игри.

Тя зае осмо място от Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година и девето от Игрите в Лондон през 2012 година.

Другата българка в дисциплината – Мария Гроздева, не успя да се класира за финала. Двукратната олимпийска шампионка се нареди на 43-а позиция, а след надпреварата потвърди официално, че Игрите в Токио ще са последното състезание в славната й кариера.

Костадинова е третата българка с медал от Олимпийски игри в стрелбата с пистолет след Гроздева и Даниела Йоргова. Статистиците пък отбелязаха, че Антоанета донесе първо отличие за страната ни в спортната стрелба от 17 години.

В края на юни Костадинова спечели злато на 10 метра въздушен пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Осиек, с което показа, че се намира в отлична форма преди Олимпийските игри.