Сливен почете героите от 1990 година

Прочетена:1457
Сливен почете героите от 1990 година 1
4 0

Спечелената от Сливен Купа на България през 1990 година беше отбелязана с празнична церемония на стадион „Хаджи Димитър“ под Сините камъни.

В присъствието на много от ветераните на клуба, както и треньорският щаб, извел сливналии до исторически триумф, кметът на града Стефан Радев връчи на капитана на тогавашния отбор Васил Тинчев реплика на трофея.

Преди 30 години Сливен, предвождан от Людмил Горанов, надиграва ЦСКА с 2:0 във финала на стадиона в Габрово, за да напише златната страница в историята на града.

Успехът е приет като сензационен, тъй като в редиците на Червените по това време играят фигури като Христо Стоичков, Емил Костадинов и Трифон Иванов.

Съставът на Сливен в паметния мач е: Тодор Стоянов, Кирил Кирилов, Иван Митев, Васил Тинчев, Велиян Парушев, Виталий Мутфачиев, Румен Илиев, Християн Пенев, Йордан Лечков, Иван Василев, Валери Вълков. През второто полувреме в игра се появяват Валентин Стефанов и Петър Иванов.

Точни за успеха са Валери Вълков в 40-ата минута и Йордан Лечков четвърт час преди края.

“Беше един връх на четиригодишна работа тук в Сливен,” заяви Горанов.

Ветераните отдадоха почит на починалите футболисти, сред които и голмайсторът Валери Вълков, с едноминутно мълчание.

Кметът на Сливен Стефан Радев пък обяви приоритетите на общината за развитието на футбола и спорта.

“Нашата роля в момента е да подпомагаме детско-юношеския футбол, да подпомагаме аматьорските футболни клубове,” заяви Радев.

В рамките на честването се проведе турнир за деца „Футболните звезди на БФС“ на стадион „Хаджи Димитър“.

Сподели