Станаха ясни съперниците на българските бокьори в Токио
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Кръстева започва срещу състезателка от Виетнам, Асенов излиза срещу познат румънец, а Петрова се класира директно за втория кръг

Българските надежди в бокса научиха днес имената на съперниците си на започващите утре Олимпийски игри в Токио.

В японската столица нашата страна ще бъде представена от трима боксьори – Даниел Асенов (в категория до 52 кг), Стойка Кръстева (до 51 кг) и Станимира Петрова (до 57 кг).

Кръстева ще постави началото българското участие на турнира в Токио в неделя, 25 юли. Двукратната европейска шампионка и двукратна сребърна медалистка от световни първенства стартира от първия кръг, като нейна съперничка ще бъде боксьорката от Виетнам Ти Там Нгуйен – пета от световното първенство в Улан Уде (2019).

При успех Кръстева ще излезе на ринга срещу победителката от мача между американката Вирджиния Фус – трета от световното в Ню Делхи (2018) и двукратна победителка на Купа “Странджа” (2017, 2020) рускинята Светлана Солуянова – европейска шампионка от София 2018 и сребърна медалистка от Европейските игри в Минск 2019.

Петрова започва директно от втория кръг, в който на 26 юли ще срешне 30-годишната колумбийка Йени Кастанеда, чийто най-голям успех е достигане до пето място на световното първенство в Ню Делхи през 2018 година. Тя е носител и на бронзов медал от Панамериканските игри в Лима през 2019-а.

Петрова е в горната половина на схемата, където е и една от фаворитките – представителката на Тайван Ю-Тин Лин, световна шампионка от 2018-а, както и бронзова медалистка от 2019-а в Улан-Уде, Русия. Двете могат да се срещнат на четвъртфиналите.

Асенов също започва участието си на 26 юли. В първия кръг шесткратният европейски шампион ще се изправи срещу добре познатия Козмин Гирлеану (Румъния).

22-годишният боксьор е пети от Европейските игри в Минск 2019, както и от световното първенство за юноши през 2016-а в Санкт Петербург.

При успех Даниел ще се изправи във втория кръг срещу аржентинеца Рамон Кирога или испанеца Габриел Ескобар, който е златен медалист от Европейските игри в Минск и също е добре познат на българската публика от участията му на Купа “Странджа”.

Междувременно стана ясно, че българската съдийка Мария Каваклиева ще ръководи срещи от боксовата надпревара в японската столица.