Стартовете за Световната купа преди Нова година оцеляха
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Феновете на биталона могат да си отдъхнат, след като днес Международният съюз по биатлон (IBU) потвърди, че предвидените четири старта от Световната купа преди Нова година няма да бъдат отложени.

В последните седмици върлуваха редица слухове, в които се твърдеше, че състезанията ще бъдат проведени през следващата година заради увеличилия се брой заразени от коронавируса.

Все пак, във връзка с глобалната пандемия, IBU направи няколко корекции в първите четири надпревари, като основната промяна е, че те ще се проведат само на две места.

Този ход беше аргументиран с желанието на централата да сведе до минимум пътуването на състезателите. Датите на състезанията и дисциплините остават непроменени.

Първият етап от Световната купа ще се проведе по план в Контиолохати (Финландия). Промяната е, че там, а не в Йостерсунд (Швеция) ще се състои и втория кръг.

Третият и четвъртият етап пък ще се проведат в Хохфилцен (Австрия), като това включва и предновогодишния кръг, който трябваше да бъде във Франция.

Стартовете за Световната купа преди Нова година оцеляха 1

„Доволни сме, че имаме възможността да бъдем домакини на четири етапа от Световната купа за нашите спортисти и фенове,” коментира генералният секретар на IBU Никлас Карлсон. “Разбира се, разочаровани сме, че няма да посетим и четирите стадиона, където бяха планирано състезания.

Решението за януарските етапи на Световната купа ще бъде взето през октомври, а съдбата на финалните кръгове ще бъде решена през ноември.

„Възнамеряваме да проведем световното първенство, както е планирано, а през октомври ще обсъдим какво да правим с януарските етапи в Оберхоф, Руполдинг и Антхолц”, обясни членът на борда на IBU Торе Бейгард. “През ноември ще вземем решение за предолимпийската седмица в Пекин, Нове Место и Холменколен.”

Промени бяха направени и в календара на IBU Cup.

Етапите в надпреварата ще се проведат в: Арбер (Германия) – 11-17 януари и 18-23 януари; Осрбле (Словакия) – 8-14 февруари и 15-21 февруари и Риднаун (Италия) – 8-14 март.