google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Тимът от Гелзенкирхен може да се нареди до берлинския Тасмания, записвайки 31 поредни мача без победа в Бундеслигата

Шалке 04 е само на крачка от влизане в историята на Бундеслигата, пише “Дойче веле”. За съжаление на феновете на Кралскосините, техните любимци така и не успяват да сложат край на трудна за преглъщане и могат да изравнят 55-годишен срамен рекорд.

Миньорите са в процес на свободно падане и нямат победа в 30 поредни срещи в германския елит. При нова грешна стъпка в днешното домакинство на Хофенхайм, Шалке ще запише срамна страница в историята си и ще се нареди до берлинския Тасмания – тимът, който през сезон 1965-66 година оставя следа със серия от 31 мача без успех в Бундеслигата.

Ще изравни ли Шалке 04 срамно постижение в Бундеслигата? 1

Любопитно е да се отбележи обаче, че и двата клуба не искат да се стига до изравняване или дори подобряване на рекорда. От една страна, Кралскосините се надяват за запазят честта си, а от друга – “постижението” е вероятно единственото нещо, с което е известен петодивизионният Тасмания.

“Рекордът си е рекорд. Ако някой го подобри, хората може просто да спрат да говорят за нас”, коментира привърженик на “Тасмания” пред “Дойче веле”.

Според друг фен на столичани пък двете серии нямат база за сравнение, тъй като тази на Шалке е постигната в рамките на два сезона.

Тасмания е най-добрият футболен клуб в Берлин в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век, пояснява “Дойче веле”. При сформирането на Бундеслигата през 1963 година обаче отборът не е поканен за сметка на местния съперник Херта.

Две години по-късно Старата дама, както е популярен Херта, изпада от първото ниво и Германският футболен съюз (DFB) планира да покани Тасмания в топ-дивизията като представител на столицата.

Решението идва три седмици преди началото на сезона и футболистите, които по това време са във ваканция, са извикани в Берлин със съобщение по радиото.

Независимо от неудобствата, Тасмания все пак започва участието си в Бундеслигата с победа над Карлсруе пред внушителните 80 хиляди зрители на “Олимпиащадион”. След летящия старт обаче липсата на подготовка оказва влияние и отборът отива на дъното, където остава до края на сезона.

Тасмания изпада, като участието му се запомня с рекорди по най-малко точки (10), най-малко победи (2), най-много загуби (28), най-малко реализирани голове (15), най-много допуснати голове (108), най-лоша голова разлика (минус 98) в рамките на една кампания.

Шалке победи за последен път в Бундеслигата на 17 януари 2020 година. Оттогава клубът изпадна в задушаваща финансова криза и беше принуден да продаде най-добрите си играчи, както и да смени четирима треньори.

След изиграни 14 мача тимът от Гелзенкирхен е последен в класирането с едва четири точки.

Ще изравни ли Шалке 04 срамно постижение в Бундеслигата? 2

Бъдещето на Миньорите е забулено в неизвестност – дългове на стойност 240 милиона евро притискат клуба, който днес е изправен пред пълен колапс. Очевидно е, че Шалке отчаяно се нуждае от средства, като все пак спасението може да дойде от бившия му президент Клеменс Тьонис.

Той напусна през лятото под натиск от привържениците след скандала с отношението към работниците в кланицата му, а преди това беше обект на недоволство заради расистко изказване. Наскоро Тьонис изрази готовност да помогне на Шалке, но предложението му беше отказано. Засега…