Страхотна драма в пустинята – Хамилтън пребори летящия Верстапен
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Световният шампион изкова много трудно победата си срещу много по-бързия пилот на Ред-Бул

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън започна по най-добрия начин новия сезон и се пребори с Макс Верстапен от Ред-Бул в изключително интригуваща гонка в пустинята на Бахрейн.

Още в загряващата обиколка Перес получи проблеми с болида си, като двигателят му изгасна, но успя да го запали отново и се отправи към питлейна, откъдето стартира.

Стартът беше много силен за всички в челото, които запазиха позициите си. Още в трети завой Мацепин с Хаас изпусна контрола на автомобила си и излетя в бариерите, което изведе сейфти кар. Малко преди това пък Шарл Леклер с Ферари задмина Валтери Ботас и застана пред финландеца.


След рестарта Леклер опита да изпревари с меките си гуми Хамилтън, но световният шампион успя да запази позицията си. Пиер Гасли влезе в контакт с един от болидите на МакЛарън и французинът загуби предното си крило. След 19 обиколки Верстапен влезе в бокса, водейки със 7 сек. пред Хамилтън, което прати Люис на върха, тъй като той по-рано влезе за смяна на гуми.

В 28-ата обиколка Хамилтън каза по радиото на инженера си Питър Бонингтън, че не може да кара по-бързо от актуалното си темпо и Верстапен свали изоставането си до под три секунди. Обиколка по-късно Хамилтън влезе за втора смяна на гуми.

Две обиколки по-късно Ботас също влезе в бокса, но механиците на Мерцедес имаха проблеми при смяната на предна дясна гума и той загуби близо 11 секунди престой в питлейна. За огромно съжаление на Фернандо Алонсо той трябваше да напусне принудително надпреварата поради проблем в спирачките и не успя да завърши докрай състезанието.


Пилотите на Ферари – Шарл Леклер и Карлос Сайнс, пък се движиха в средата на колоната, като трудно намираха в хода на състезанието да се борят с по-предно позиционираните си съперници.

В 42-ата Макс Верстапен смени гумите си с по-бързи и Люис отново излезе начело на колоната, което пък обеща интересен финал на надпреварата.

В 50-та обиколка Боно информира Хамилтън, че Верстапен вече е на кола разстояние, а британецът беше красноречив: “Остави ме да се справя!”. Малко след това световният шампион направи сериозна грешка и излезе широко от 10-ти завой и това позволи на Макс да се доближи още повече до него.

По същото време Серхио Перес, който потегли последен се справи с Леклер и застана на страхотната пета позиция. Три обиколки преди края Верстапен се залепи за Хамилтън в четвърти завой и успя да го изпревари, но още същата обиколка Люис се върна пред нидерландеца чрез DRS, като впоследствие стана ясно, че от екипа на Ред-Бул са инструктирали пилота си да пропусне Люис, за да не рискуват с наказание от стюардите за напускане на очертанията на трасето.

Битката помежду им продължи до последната обиколка, но Макс така и не успя да се събере отново и да построи добра маневра, за да мине пред Хамилтън, който видя пръв карирания флаг.