Страхотно: Прогрес за родния клубен футбол в ранглистата на УЕФА 1
1 0

Българският клубен футбол прогресира в ранглистата на УЕФА, отбеляват колегите от Sportal. През миналата година бяхме на 27-мо място, а в моментната класация вече сме 23-ти, след като задминахме Азербайджан, Беларус, Казахстан и Норвегия.

Прогресът на ранглистата ни се дължи поради факта, че от тази година не се зачитат срещите на родните отбори в Европа от сезон 2015/16, когато събираме катастрофалния коефициент 1.000. В следващите 4 години представянето на българските отбори е доста по-добро, като най-вече затова заслуга има Лудогорец, а общо печелим среден коефициент от малко над 4.000.

За да задържим и дори да подобрим тази позиция, трябва представянето на Лудогорец, ЦСКА-София и Локомотив (Пловдив) през тази кампания да бъде добро. “Черно-белите” обаче имат много труден съперник във втория квалификационен кръг на Лига Европа – Тотнъм. ЦСКА пък е с шанс да отстрани БАТЕ Борисов и да се класира в третия квалификационен кръг, докато Лудогорец се класираха директно на плейофите в турнира.

Ако отборите ни успеят да съберат коефициент около 4.000, имаме шанс да влезем дори в топ 20 на Европа. Освен споменатите по-горе държави, зад нас в моментната клубна класация на УЕФА са държави с добри отбори като Румъния, Унгария, Полша, Словения и Словакия.