Световното първенство пропадна, UWW организира Световна купа
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Промяната се налага заради отказа на много страни, породен от кризата с коронавируса

United World Wrestling (UWW) обяви, че тази година световно първенство по борба няма да бъде провеждано.

На негово място през декември в Белград ще бъде организирана индивидуална Световна купа със солиден награден фонд. 30-те категории в трите дивизии – свободен стил, класически стил и жени, ще си разделят 300 хиляди швейцарски франка (близо 280 хиляди евро).

До 5 ноември всяка страна-член на UWW трябваше да заяви намерението си за участие в световното първенство в Сърбия. За провеждането на надпреварата беше необходимо потвърждение от 8 от 10-те най-добри държави в света в края на 2019 г., както и участието на 70% от спортистите от общия брой борци, участвали на световното първенство през миналата година.

Много страни обаче, сред които САЩ, Япония, Куба и Казахстан, отказаха да пътуват поради съществуващите рестрикции, наложени заради кризата с коронавируса.

Световното първенство пропадна, UWW организира Световна купа 1

“През следващите дни ще публикуваме официалния регламент за провеждането на индивидуалната Световна купа, която ще замени тазгодишното световно първенство,” заяви президентът на UWW Ненад Лалович.

“За съжаление, в ерата на пандемия, най-важното е гарантирането на сигурността, а поради продължаващото разпространение на коронавируса няма да можем да проведем пълноценно Световно първенство.

“Има обаче държави и спортисти, които са готови да се състезават и ние сме решени да им предоставим такава възможност – работим за създаването на приемлив формат за провеждане на състезания от световна класа.

“Индивидуалната Световна купа ще се проведе в Белград, а наградният фонд на турнира ще бъде 300 хиляди швейцарски франка, което ще бъде разделени поравно в 30-те категории.”