google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Уайлдър спечели 30 милиона долара за 23 минути, Фюри запя хит на Аеросмит във Вегас и покори Америка

Какво направиха най-добрите в тежка категория на света по пътя си, за да си отмъстят?

През годината Дионтей  и Тайсън затвърдиха позициите си.

На 22 февруари /българско време в ранните часове на 23 февруари/ в Лас Вегас в MGM Grand Arena ще се състои най-дългоочакваното отмъщение в тежка категория от много години насам. Двама звездни боксьори от кралската дивизия – американецът Дионтей  Уайлдър и англичанинът Тайсън Фюри, ще се бият за втори път, за да разкрият най-добрите в своята категория. Първата им среща се проведе на 1 декември 2018 г. в Лос Анджелис и завърши с противоречиво равенство.

От една страна, в по-голямата част от битката Фюри изглеждаше по-добре. От друга страна, Уайлдър, два пъти в 12 рунда, съкруши противника в тежък нокдаун. Вторият път, в последните три минути, дори на Деонти и всички зрители им се стори, че Тайсън изпадна в чист нокаут. Реферът обаче реши да отброи и, още преди да успее да каже „десет“, констатира, че Циганският Крал може да продължи. По някакъв немислим и необясним начин Фюри все пак стана и успя да доживее до края на двубоя.

Първият двубой между Уайлдър и Фюри, според най-реномираните световни боксови списания, беше обявен за най-добрият на годината. От този двубой изминаха почти 15 месеца, а ето че сага Уайлдър и Фюри отново ще се бият. Малко повече от година преди тези двама да се видят отново, те успяха да спечелят два пъти и благодарение на това се промениха много.

Дионтей  Уайлдър

Дионтей Уайлдър и Доминик Бризийл

Ако говорим за шампиона (а Уайлдър защитава от Фюри колана на WBC), той може да се похвали с победи преди всичко с високо качество. Първото влизане на Уайлдър на ринга, след като претърпя равенство с Фюри, за него приключи бързо, преди шампионът да успее да се изпоти. Често пъти битките на Дионтей, особено в последно време, стигат почти до първия му сериозен удар с десницата в главата на противника. В двубоя с Доминик Бризийл, който се проведе през май 2019 г., това попадение се случи още в първия рунд. Решаващият удар влетя в главата на кандидата около 2:17 от стартовия отрязък. Но Бризийл идва с рекорд от 20:1, а единственото си поражение по това време Доминик претърпя  от Антъни Джошуа. Уайлдър получи 10 милиона долара за тази победа.

Уайлдър и Фюри по пътя за реванша ОБЗОР

Дионтей Уайлдър – Луис Ортис

Първият двубой между Уайлдър и Луис Ортис се проведе през пролетта на 2018 г. и се оказа изключително труден за Дионтей . Шампионът в тежка категория на WBC едва не загуби титлата си в десант с кубинец, който доближава пенсионна възраст. Тогава, на 3 март 2018 г., Уайлдър успя да „приключи“ силния Ортиз едва в 10-ия рунд.

След година и половина отново се срещнаха. И отново Ортис беше в отлична форма, въпреки 40-те си години. Той изглеждаше страхотно в първите няколко рунда. Въпреки това, в седмия, почти точно преди гонга, Луис не успя да забележи убийствения удар от Уайлдър и се срина в безсъзнание, девет секунди преди да достигне сигнала за спасяване. Така бившият временен световен шампион падна за втори път от атаките на Бронзовия бомбардировач, който успя да проведе поредната успешна защита на титлата и записа 20 милиона долара в сметката си.

Тайсън Фюри

Тайсън Фюри – Томас Шварц

Завръщането на Циганския крал след страхотното равенство с Уайлдър бе на 15 юни 2019 г., точно на същата тази MGM Grand Arena в Лас Вегас, където Фюри ще проведе най-важния реванш в живота си в ранните утрешни часове. Съперник му бе Томас Шварц от Германия, който по това време държеше идеалния рекорд 24:0 и бе в перфектна форма. Въпреки това Фюри все едно не забеляза това, и му нанесе първото поражение в профи ринга от един не чак толкова известен противник.

Още във втория рунд Тайсън успя да шокира Шварц, така че той да не може да продължи двубоя. И след това Фюри, който всъщност не изразходва много енергия на ринга, изпълни  хита на Аеросмит I Don’t Want to Miss a Thing /„Не искам да пропусна нещо“/, като по този начин явно предразположи местната публика преди скорошното си завръщане.

Уайлдър и Фюри по пътя за реванша ОБЗОР

Тайсън Фюри – Ото Валин

То се проведе само три месеца по-късно. Тежката категория от Обединеното кралство отново дойде във Вегас, за да организира шоу на някакъв „следващ европейски никой“, както говореха феновете тогава. Всъщност се оказа, че шведът Ото Валин е най-тежкото изпитание в претоварената кариера на Фюри, като изключим, разбира се, Уайлдър.

Непобеден по онова време, Валин издържа звездата през всички 12 кръга. Нещо повече, за спомен от срещата му остана дълбок белег на лицето. Съдиите обаче все пак отсъдиха победата на Фюри. Тайсън изглеждаше малко по-добре от Ото и, може да се каже, загря доста преди най-големия двубой след завръщането си на ринга за един  от най-важните реванши в почти цялата история на тежката категория.