Вече е ясно защо Манчини се оттегли от националния на Италия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Наставникът не се е разбирал с шефа на местната федерация Габриеле Гравина.

Роберто Манчини сензационно напусна поста на национален селекционер на Италия преди няколко дни.

Редица информации излязоха по тази тема и по-конкретно относно решението на бившия мениджър на Манчестър Сити да напусне “адзурите”.

Манчини обаче обяви истинските причините за оттеглянето си в интервю пред “Ла Република”.

“Обясних на Гравина, че през последните няколко месеца се нуждаех от подкрепа и спокойствие, но той не ми ги осигури, така че аз си подадох оставката. Не съм направил нищо, с което да си заслужа критиките. Просто си подадох оставката и обявих, че това е моят избор. Поех пълна отговорност за решението си и не се скрих. Говорих с Гравина и се опитах да му обясня причините за моя избор. Никога не съм си позволявал да обвинявам никого, а сега сочат мен като виновен. Трябваше ли да го направя по-рано? Може би, но напуснах националния тим 25 дни преди следващия му мач, а не само 3 дни преди това. Мисля, че винаги съм бил справедлив през годините”, сподели Манчини.

“Виждали ли сте някога президент на федерация да се опитва да сменя помощниците на своя селекционер? Гравина се стремеше в продължение на година да направи промени в моя щаб. Опитах се да му кажа, че може да добави не повече от две нови лица, но не и да премахне двама членове от колектив, който работи добре и е постигал успехи. Ако не друго, то аз съм човекът, който трябва да решава дали да заменя някого от моя щаб. Гравина от известно време виждаше нещата доста различно от мен. Затова той трябваше да ме освободи. Вместо това той се възползва от ситуацията, че на някои от асистентите ми им изтичаха договорите. Разбира се, че можех да бъда по-твърд, но мислех, че сам ще проумее какви ги върши”, обясни специалистът.

“Той можеше да ме задържи, ако беше пожелал. Един негов знак щеше да е достатъчен. Но истината е, че Гравина не искаше да остана и тази ситуация продължи месеци наред. Той обаче ще бъде запомнен като президента, спечелил европейската титла, а не заради грешките си. Поисках да бъде премахната клаузата, чрез която можеха да ме освободят, ако не се класираме за Евро 2024, само за да имам спокойствие през следващите няколко месеца. Разбира се, че щях да си тръгна, ако нещата не тръгнат добре и не успеем да се класираме. Щях да напусна още след загубения плейоф за Мондиал 2022, но от федерацията ме помолиха да остана. Това бяха пет невероятни години, а Евро 2020 ще остане най-добрият ми спомен от този период”, отчете Роберто Манчини.