Венци: "Бербатов не е купил 10 чифта чорапи, президент ще става" 1
2 1

Колоритният президент на Славия Венци Стефанов стана поредният член на изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, изразил съмнение, че Георги Дерменджиев е подходящият специалист за поста национален селекционер. Освен това силният човек на стадиона в “Овча купел” се изказа твърде иронично за възможността Димитър Бербатов да бъде следващият президент на БФС. От друга страна Стефанов, говорейки пред blitz.bg, отказа да назове кой е неговият фаворит…

– Г-н Стефанов, как ще коментирате проваления шанс на българския национален отбор за европейското първенство?

– Националният ни отбор се нуждае от спешна шокова терапия! През последните години начело на националния отбор се сменяха Гошо с Тошо, Иван с Пешо и т.н. Поставяха се треньори, които имаха зад гърба си богати собственици с много пари и се чувстваха значими на това място. На българския национален отбор е нужен мотиватор, който да вдигне играчите и да ги поведе. Георги Дерменджиев казва ясно и точно, че с такива футболисти разполагаме. Но това не е достатъчно, трябва ни мотиватор. Защо например успяваше Димитър Пенев? Защото не допускаше никой да му се меси в отбора и имаше собствена стратегия. Затова го кръстиха и Стратега. Вчера ми стана много неприятно, когато слушах коментарите на най-голямата пеперуда в нашия футбол – Велизар Димитров, който сипеше критика срещу нашите. На подобни хора като него не трябва да се дава трибуна, защото с приказките си създават антибългарски настроения.

– Намеквате, че Дерменджиев не е добър мотиватор. Необходима ли е смяната му?
– Няма да е коректно това ръководство на БФС да прави промяна с националния селекционер, защото следващото ръководство може да има друго мнение по този въпрос. Нека новото ръководство, което встъпи в длъжност след конгреса през декември да вземе решение.

– Кой трябва да поеме диригентската палка в БФС на конгреса в края на годината и мнението ви за евентуалните кандидатури на Бербатов и Стилиян Петров?
– Съмнявам се, че Стилиян Петров ще премести семейството си в България, за да изправи кривите краставици на българския футбол. Що се отнася до другото момче – Бербатов, истинско престъпление ще е Бербатов да поеме президентския пост на БФС.

– Защо сте толкова краен към Бербатов?
– Защото той обърна гръб на българския национален отбор. Един човек, който се отказа да играе за държавата си не може да стане ръководител на футбола й. Та Бербатов не е купил дори 10 чифта чорапи на клуба, от който излезе за големия футбол – Пирин. Какво морално право има той да оглави БФС? Никакво!

– Кой е вашият фаворит за президентския пост в БФС?
– Няма да споделя името му, защото веднага ще започнат да го оплюват! Начело на българския футбол трябва да застане модерен човек, който да подмлади футбола ни. Разполагаме с добри играчи като Йомов и Доминик Янков. Не ни трябват Иса, Миса и т.н. Не може в двата водещи отбора – ЦСКА и Лудогорец, да играят общо трима български играчи. Необходимо е да ползваме младежкият национален отбор като основа за националния. И тогава футболът ни ще тръгне в правилната посока.