Забраната за употреба на флуор се отлага с един сезон

Прочетена:1426
Забраната за употреба на флуор се отлага с един сезон 1
3 0

Забраната на използването на високофлуорираните вакси ще бъде отложена за следващия сезон, а това ще бъде обявено официално от Международната федерация по ски (FIS) в петък, разкри вакс-майсторът на финландския национален тим Мартин Нургорд.

“Можем да си отдъхнем, слуховете стигнаха до нас още миналата седмица,” сподели Нургорд пред шведска медия. “Сега имам чувството, че много работа отиде на вятъра, защото трябваше да планираме всичко така, както изискваше забраната за флуорид. Бяхме много внимателни как готвим ските си и как тестваме новите продукти.

“Сега просто ще използваме целия наличен флуор. За щастие не сме унищожили или изхвърлили старите запаси. Надявам се, че производителите също не са предприели драстични “разчиствания”.

Високофлуорираните вакси, с които скоростта на плъзгане се увеличава до 15 процента, бяха забранени, тъй като съдържат токсичното синтетично вещество, известно като PFAS.

Този тип вакси са доста скъпи, но пък са изключително ефективни за отблъскване на влагата, особено при по-високи температури, позволявайки на ските да се плъзгат по-бързо по мокър сняг.

Специалисти сравниха преминаването от обикновен парафинов восък към флуорирани версии с надграждане от стара кола към състезателен автомобил.

PFAS обаче може да се натрупа в кръвта и да доведе до редица заболявания, включително рак. увреждане на черния дроб, сърдечно-съдови заболявания и други.

Еколози твърдят също, че флуорът отделя вредни за околната среда вещества.

Сподели